Mobiltelefon könnyíti az otthon gondozást több erdélyi megyében

Nyolcadik hónapjához érkezett az a projekt, amelyet a gyulafehérvári Caritas indított közösen a romániai Vodafone Alapítvánnyal, amely keretében 150 készüléket osztottak ki az idős és beteg gondozottaik között.

A projektet sajtótájékoztatón ismertette Angela Galeta, a Vodafone Alapítvány igazgatója, Péter György és Fodor Csaba, a Caritas igazgatója, illetve munkatársa. Elmondták, a mobiltelefonnak köszönhetően sokkal biztonságosabb azoknak az életük, akik nem tudnak otthonról kimozdulni, vagy akikhez egyébként azért látogat naponta a szociális munkás, hogy meggyőződjön, minden rendben van-e.

A készülékeket Fehér, Hunyad, Hargita, Kovászna és Maros megyékben osztották ki. Maros megyében 38 otthon gondozottnak jutott telefon, akik, ha bajban vannak, megnyomják a pánikgombot, a szociális munkás pedig azonnal a helyszínre siet.

A készülékek használatáról Angela Galeta beszélt, aki elmondta, egyszerű a kezelésük és aki továbbra, a projekt lejárta után is szeretné azt megtartani, kedvezményes áron bérlettel használhatja.

Péter György igazgató a maszol.ro érdeklődésére elmondta, nyolc hónapja fut a program, még hátravan belőle négy hónap. „Nagy segítséget jelent ez a gondozottaink és a munkatársaink számára is, hiszen időt és energiát takarítunk meg azzal, hogy mobiltelefonon tartjuk a kapcsolatot” – fogalmazott az igazgató.

Katona Judit, Halcyon Mobile marketing menedzsere elmondta, megtörténik, hogy valaki csak azért látogat el naponta egy-egy idős személyhez, hogy megtudakolja, mire van szüksége. Telefonon viszont időt takarít meg és a kommunikáció is leegyszerűsödik. Mint ismeretette, a Home Care a Caritas belső használatára készült Android alkalmazás, mely a betegek hatékony kezelésére szolgál. Leegyszerűsíti a Caritas alkalmazottainak munkáját mivel azonnali és egyszerű áttekintést nyújt a feladatokról. Az elvégzett feladatok egyszerű kipipálásával a felhasználó időt spórol a gondozottak javára. Az applikációt a kolozsvári Halcyon Mobile tervezte és fejlesztette kizárólag a Caritas ápolóinak és szociális gondozóinak használatára, díjmentesen.

Kimaradt?