Dinnyesúlysaccoló-verseny és dinnyeszoborfaragás magyar módra

Dinnyelekvár és dinnyeszobor készül szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol az is kiderül, idén ki lesz a legjobb dinnyesúlysaccoló.

Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője az MTI-nek elmondta, hogy szombatra tíz mázsa magyar görögdinnye érkezik az Emlékparkba. A skanzen szegedi tanyáján déltől dinnyeszobrokat faragnak, ki-ki kóstolhat is a mézédes gyümölcsből, az egybegyűlteket pedig alföldi népzene szórakoztatja az eperfák tövében.

Rendeznek dinnyesúlysaccoló-versenyt, amelyen az lesz a győztes, aki legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát. A vállalkozó kedvűek azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. Aki indulni akar, annak ideje elkezdeni tréningeznie, hiszen a korábbi években akadt olyan versenyző, aki három kilogrammnál is több dinnyét elfogyasztott egy ültő helyében.

A tanya udvarán sárgadinnyelekvár is fő majd. Ehhez az érett sárga húsú gyümölcsöt alaposan megmossák, megtisztítják, majd kétcentis darabokra vágják. Üstben állandó kevergetés mellett főzni kezdik, s amikor levet ereszt, kevéske citromhéjat és fél rúd vaníliát adnak hozzá. Ahogy a lekvár felére besűrűsödött jöhet a cukor, s amikor az felolvadt, egy citrom leve, ami kellemes ízt ad a lekvárnak, és megőrzi világos színét is.

A legkisebbeket kézműves-foglalkozás várja, ahol akár a dinnyemagot is fűzhetnek. Kora délután vásári komédia is szórakoztatja majd a vendégeket: az amatőr színjátszók a 19-20. század fordulójának világát idézik föl zsandárral, betyárral, bíróval és pletykás menyecskékkel.

Kimaradt?