TÖRVÉNYTÁR: Kis- és közepes vállalatok beruházásainak támogatása

Ez év május 28-án közzétett kormányhatározatot (Hotărârea Guvernului 274/2013 – megjelent a Hivatalos Közlöny 305. számában) a kis- és közepes vállalatok beruházásainak minimis jellegű támogatásáról az teszi időszerűvé, hogy a támogatást igénylő, online úton beadandó kérvényeket, augusztus 16-ki kezdettel egészen 2013. október 31-ig lehet elküldeni. Az érdekelteknek sürgősen kell tudomásul venni az említett támogatási rendszerrel kapcsolatos szabályozásokat annak ellenére, hogy a támogatások folyósítására csak 2014. második felében kerül majd sor, mivel a rendelkezésre álló alapokból országosan kb. 1.000 vállalkozás támogatási kérvényét lehet majd kielégíteni és ezeket a bejelentkezés sorrendjében fogják megítélni.

A támogatás igénylése két szakaszban történik. Először az online bejelentkezésre kerül a sor, ekkor csak a vállalatra és a beruházásra vonatkozó legfontosabb adatokat kell közölni. Ezek:

            - a vállalat elnevezése

            - pénzügyi azonosító kódszám (cod de identificare fiscală), ami egyezik az egyedi azonosító kódszámmal (Cod Unic de Identificare – CUI)

            - annak a tevékenységnek a megnevezése, amire igénylik a finanszírozást

            - a finanszírozásra javasolt tevékenység CAEN kódszáma

            - a beruházási terv összege lejben

            - az igényelt minimis támogatás összege

Azt, hogy melyik honlapra kell elküldeni a bejelentkezést és a szükséges formanyomtatványt honnan lehet letölteni, azt a Pénzügyminisztérium publicinfo@mfinante.ro e-mail címén lehet megérdeklődni. Amennyiben a kérvényt (cerere de acord) elfogadták a vállalatot értesítik a sikeres bejelentkezésről és elküldik a kérvény iktatószámát és annak a honlapnak az elnevezését (adresa web), ahol megtalálható az az elismervény (recipisa), mely igazolja, hogy a beküldött formanyomtatvány helyesen volt kitöltve, ugyanakkor tartalmazza a kérvény beiktatásának sorszámát. Az elismervény egy elektronikus úton előállított, a Közpénzügyek Minisztériuma (Ministerul Finanţelor Publice) által elektronikusan aláírt, digitális okmány, mely megerősíti, hogy a beküldött kérvényt beiktatták az igénylések nyilvántartásának rendszerébe.

Az elismervény tartalmazza:

- az elektronikus úton elküldött kérvény iktatószámát

- az egyedi azonosító kódszámot (CUI)

- a támogatásra javasolt tevékenység CAEN kódszámát

-a kérvény iktatásának sorszámát

- a beruházási terv értékét

- az igényelt minimis támogatás összegét

- az igénylés benyújtásának napját és óráját.

Ha a bejelentkezés nyomán a vállalat azt a jelzést kapja, hogy a beküldött adatok nem felelnek meg teljes egészében a követelményeknek, akkor a kijavított adatokat újra el kell küldeni a megjelölt honlapra. A bejelentkezések iktatása azonnal leáll, amikor az igényelt támogatási összegek kimerítik a költségvetésben előirányzott pénzügyi forrásokat. Naponta, 10 óra 30 perckor a Pénzügyminisztérium honlapján meg fog jelenni az elfogadott kérvények listája, megjelölve a kérvények beiktatásának sorszámát, melyik napon és órakor voltak beküldve, a vállalat azonosító kódszámát, a tevékenységet, amire kérték a támogatást, a beruházási terv értékét, az igényelt minimis támogatás összegét.

A bejelentkezés elfogadása után következik a második szakasz, ami támogatás elnyeréséhez szükséges okmányok    beszerzéséből, elkészítéséből és elküldéséből áll. Ezeknek a feladatoknak a megvalósításához szükséges lényegesebb információk a következők.

A fent említett kormányhatározat alapján elnyerhető gazdasági előnyök nem vonatkozhatnak azokra a támogatásokra melyeknek célja:

- a halászat és vízterületeken folytatott gazdálkodás fejlesztése;

- mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozása;

- mezőgazdasági termékek feldolgozása és forgalma;

- az Unió tagországai vagy más országokba való export támogatása;

- azokra a támogatásokra melyek importált anyagokat kíván helyettesíteni belföldi termékekkel;

-a szénbányászatot és feldolgozást kívánja fejleszteni;

- a támogatás közúti szállítóeszközök beszerzésére vonatkozik;

- válságos helyzetben levő vállalatokat kíván segíteni.

Minimis jellegű támogatásban részesülhetnek azok a vállalatok melyek megfelelnek az alább felsorolt feltételeknek:

a) a törvény előírása szerint mint mikro, kis- vagy közepes vállalkozásként működnek;

b) gazdasági tevékenységet folytatnak;

c) az utóbb 3 évben, beleértve a folyó évet is nem részesültek minimis jellegű támogatásban, illetve ha volt ilyenben részük, ezeknek összege, beleértve az igényelt támogatást is, nem haladja meg a 200.000 eurót, illetve 100.000 eurót a közúti szállító vállalatok esetében;

d) bemutatnak egy beruházási tervet, kiemelve az elszámolható költségeket;

e) bemutatnak egy műszaki-gazdasági tanulmányt, ami igazolja a beruházási terv életképességét és hatékonyságát 3 évvel a beruházás befejezése után;

f) beterjesztenek egy határozott kötelezettséget (angajament ferm), hogy megtartják a támogatás igénylésének napján létező alkalmazotti létszámot és a beruházás befejezéséig létrehoznak új munkahelyeket és ezeket a beruházás befejezése után legkevesebb 3 évig megtartják éspedig:

                        = legkevesebb 5 munkahelyet, melyből legalább 2-t  azok számára, akiknek nem volt munkaszerződésük az utolsó 3 hónapban, azokban az esetekben, ha a támogatás összege nem haladta meg a 100.000 eurót,

                        =  legkevesebb 7 munkahelyet, melyből legalább 3-t azok számára, akiknek nem volt munkaszerződésük az utolsó 3 hónapban, akkor ha a támogatás értéke 100.000 és 200.000 euró között lesz;

g) a vállalatnak nincs hátralékos adóssága az általános költségvetéssel szemben;

h) a vállalat ellen nincs indítva kényszer végrehajtói eljárás, nem fizetésképtelen, nincs csődeljárásban, bírói átszervezés alatt, feloszlatási folyamatban, felszámolásban;

i) a vállalat nincs kényszerhelyzetben (întreprinderi în dificultate);

j) nincs kötelezettsége állami támogatások visszafizetésére.

A támogatásból el lehet számolni a következő ÁFA nélküli értékeket:

- olyan ipari, tanügyi, tudományt szolgáló, kulturális és művészeti, egészségügyi, szociális ellátásra, sportra és szórakozásra szolgáló új épületeket melyek szükségesek az igényelt támogatásban kitűzött cél megvalósításához;

- az előbbi bekezdésben felsorolt célok számára, meglévő épületek beszerzését;

- műszaki felszerelések, gépek, berendezések;

- mérő, ellenőrző, beállító berendezések;

- közlekedésre be nem jegyezhető szállítóeszközök melyek a vállalat működését biztosítják;

- IT felszerelések megvételét.

Nem lehet elszámolni a leasing úton megvásárolt eszközöket. A felépített/beszerzett épületeket/tárgyakat be kell írni a vállalat aktívájába és annak tulajdonában kell maradniuk legkevesebb 3 évig a beruházás befejezése után. Épületek esetében a támogatásból csak azokat lehet elszámolni, melyeknek megvalósítása nem haladja meg a 370 euró/m² határértéket.

A támogatás igénylését tartalmazó iratcsomót Bukarestbe a Közpénzügyi Minisztérium címére kell beküldeni: Ministerul Finanţelor Publice, str. Apolodor nr. 17, sector 5, a mellékelendő formanyomtatványok mintáját a kormányhatározat mellékletei tartalmazzák. Benyújtási határidő nincs megszabva, valószínűleg mikor az első szakaszban elküldik a beruházási terv elfogadásáról szóló értesítést, akkor fogják megjelölni.

Kimaradt?