A Hargita Gyöngye a visszavont fertőzött ásványvíz

A Csíkszentkirályon palackozott Hargita Gyöngye (Perla Hargitei) az az ásványvíz, melyből több tízezer palackot kellett visszavonni egy hónap leforgása alatt az ország 30 megyéjében a kereskedelemből, mert veszélyes baktériumokat tartalmazott és a megengedettnél nagyobb volt a nitrit- és nitráttartalma – mondta el a maszol.ro-nak kedden a Dâmboviţa Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgató-helyettese.

Gabiţă Neagut azért kerestük meg, mert a Digi24 hírtelevízió a Dâmboviţa megyei intézményre hivatkozva nevezte meg a visszavont káros terméket. Az igazgató-helyettes elmondta, ez egészségügyi minisztérium már július 3-án riasztotta a megyei egészségügyi igazgatóságokat, hogy az egészségre káros készlet került a kereskedelembe a Kaufland hipermarket-láncon keresztül a Hargita Gyöngye ásványvízből.

Neagu tájékoztatása szerint hétfőn, augusztus ötödikén már arról értesítette a közegészségügyi igazgatóságokat a minisztérium, hogy sikerült az országban megsemmisíteni a teljes egészségre káros készletet. "Vagyis szóltak nekünk, hogy a július 3-án kiadott riasztás már nem érvényes. Nincs egészségre káros termék a kereskedelemben" – magyarázta az igazgató-helyettes. Hozzátette, Dâmboviţa megyében is találtak a fertőzött ásványvízből, de jóval kisebb mennyiséget mint más megyében.

Kedden megpróbáltuk eléri a Hargita Gyöngye ásványvizet palackozó cég vezetőségét, ám többszöri próbálkozásunk sikertelen volt. Előbb azt azt információt kaptuk: az illetékes, aki a cég nevében nyilatkozhat az ügyről, kilépett az épületből, majd azt, hogy szabadságon van, harmadszor pedig, hogy gyűlésezik – mindezt 5 perc leforgása alatt.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, Monica Pretorian korábban a maszol.ro-nak megerősítette: valóbban ki kellett vonni a kereskedelemből 25 ezer palack egészségre ártalmas ásványvizet, ám a márkát nem kívánta megnevezni. Tájékoztatása szerint a víz minőségének elemzése még nem zárult le, és bővebb információkat csak a megyei közegészségügyi igazgatóságok adhatnak.

A július 3-i riasztás egyébként Galac megyéből indult. Már akkor közölte az egészségügyi minisztérium, hogy vissza kellett vonni a kereskedelemből egy készletnyit a Hargita Gyöngye ásványvízből a megengedettnél nagyobb nitrit- és nitráttartalma miatt. Ezt a hírt annak idején maga Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter közölte. Akkor a rózsaszínű kupakos, 2 literes Hargita Gyöngyét vonták ki a forgalomból és semmisítették meg a 25 ezer literes készletet.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?