Kovászna megye: egyre gyakoribb a lakásbetörés

Háromszéken idén aggasztóan megemelkedett a lakásbetörések száma. A rendőrség adatai szerint az év első hét hónapjában szám szerint 35-el több betörést jegyeztek, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Buzsi Andrea, a Kovászna megyei rendőrségi szóvivője szerint az elmúlt esztendőben január-július időszakban összesen 146 lakásba törtek be és fosztottak ki a tolvajok, idén pedig 181 hasonló lopás történt.

A lakásbetörések 40 százalékát falvakon követték el, arányaiban hasonló volt „az érdeklődés” a hétvégi házak iránt, míg városokban a betörések 20 százalékát jegyezték. betores0817

Az esetek többségében a betörők az ajtók és ablakok felfeszítésével jutottak be a házakba, de előfordult az is, hogy kihasználták a tulajdonosok figyelmetlenségét, ha azok nyitva hagyták lakásaik ablakait vagy ajtóit.

A betörések közel 7 százalékában a tolvajok a megfelelő kulcs használatával jutottak be a lakásokba – magyarázta Buzsi Andrea. A tolvajok főként pénzt, ékszereket, élelmiszert, mobiltelefonokat és háztartási készülékeket vittek magukkal.

Előfordult, hogy az udvarokon talált fémtárgyakat vagy építőanyagokat lopták el.

Kampány a javak megvédéséért

A lakásbetörések számának csökkentése érdekében a háromszéki rendőrség augusztus-december időszakban átfogó tájékoztató kampányt folytat a sajtóban, szórólapozással és interneten tanácsokat fogalmaznak meg és juttatnak el a lakossághoz arról, hogy miként előzhetik meg a betöréseket.

Felhívják a figyelmet az ajtók, ablakok bezárásának fontosságára, valamint több biztonsági zár és riasztóberendezés felszerelésének a szükségességére.

{loadposition OTP}

„Elkerülhetőek a betörések, ha nem engednek idegeneket a házba, ha nem adnak idénymunkákat ismeretleneknek vagy ha a kapuk és lakások kulcsát nem tartják a kapun belül kerítésre akasztva” – javasolta Buzsi Andrea.

Hozzátette: a nyaralás ideje alatt bízzák ismerősökre a lakásuk felügyeletét, és ne közöljék semmilyen fórumon, hogy hosszabb ideig nem tartózkodnak otthon.

Kimaradt?