Szigorítanak vagy lazítanak a kínai egykepolitikán?

Az egykepolitikaként elhíresült családtervezési szabályok javításán dolgoznak a kínai hatóságok, a helyi sajtóértesülések szerint akár már év végén új rendelkezések jöhetnek - írta a Hszinhua hírügynökség.

A jelentés szerint a módosítások irányát a kínai hatóságok jelenleg is kutatják. A cikk Mao Csün-ant, a Nemzeti Egészségügyi és Családtervezési Bizottság illetékesét idézi, aki úgy fogalmazott, hogy a kutatók a lakosság pontos nagyságát, összetételét, szerkezetét és eloszlását vizsgálják "a családtervezési politika javítását szolgáló javaslatok kidolgozása érdekében". Mao hozzátette: a munka során óvatosan kell eljárni, a jelenlegi helyzet és a hosszú távú célok szem előtt tartásának összehangolása mellett.

Mind a kutató, mind a Hszinhua óvatos a megfogalmazást illetően. A 21cbh.com hírportál ugyanakkor a családtervezési bizottság egyik névtelenül nyilatkozó munkatársát idézi, aki szerint a jelenlegi politika lazítása már akár az év végén, a jövő évben elképzelhető.

Az 1979-ben bevezetett, eredeti formájában a városi szülőknek szigorúan egy gyermeket engedélyező családtervezési politika újragondolását az elmúlt években újra és újra felkapja a sajtó.

A valóságban a szabályozás az eltelt évtizedek során jelentősen fellazult, így a bizonyos feltételeknek megfelelő párok számára immár mindenhol lehetővé válik, hogy második gyermeket vállaljanak. A módosítások elsősorban a városi lakosságot érintik, a legtöbb vidéki párnak ugyanis korábban is engedélyezték a második utódot, amennyiben az első lány volt, illetve testi vagy szellemi fogyatékkal született.

A legutóbbi, 2009-es hivatalos adatok szerint a lakosság csaknem kétharmada mentesült az egykepolitika alól, arányuk azóta - az elmúlt évek enyhítései miatt - még tovább nőtt. A kormány korábbi bejelentései szerint az az évtized közepéig biztosan fennmarad, a további, átfogó lazítást a munkakorú népesség teljes lakosságon belüli arányának csökkenése indokolná, ez először 2012-ben történt meg.

Kimaradt?