„Baconschiék védelmükbe veszik Tőkésék magyarországi finanszírozását”

Újabb közleményben támadta közvetve vasárnap az egyébként nacionalista kirohanásairól ismert Bogdan Diaconu szociáldemokrata képviselő Tőkés László európai parlamenti képviselőt.

A politikus korábban a párttörvény módosítására tett javaslatot. A jogszabályt Diaconescu kiegészítené azzal, hogy nemcsak a pártoknak tilos külföldi adományokat elfogadniuk, hanem azoknak a civil szervezeteknek is, amelyek kapcsolatban állnak a politikai pártokkal, és amelyek vezetőségében párttisztséget betöltő személyek vesznek részt. Teodor Baconschi volt külügyminiszter, a nemrégiben megalakult Népi Mozgalom Párt (PMP) alelnöke bírálta ezt a javaslatot.

Baconschi bírálatait vasárnapi állásfoglalásában Diaconescu úgy értelmezte, hogy a román diplomácia volt vezetője „az elsők között vette védelmébe Tőkés Lászlóék magyarországi finanszírozását”. A képviselő szerint nem véletlenül, ugyanis a PMP alelnöke által létrehozott Kereszténydemokrata Alapítvány szintén külföldről kap támogatásokat, többek között a Konrad Adenauer Alapítványtól.

Diaconescu szerint ez is egy okkal több arra, hogy a parlament fogadja el a törvénymódosító indítványát. Korábban a kormány a politikus tervezetével kapcsolatban nem foglalt állást, hanem a parlamentre bízta a döntést.

A szociáldemokrata képviselő korábbi közleményében Tőkés "közismert esetére" hivatkozva indokolta kezdeményezését, azt állítván, hogy az EP-képviselő 3 millió eurónyi támogatást kapott magyar állami cégektől a hozzá közel álló alapítványokon keresztül. Diaconu szerint ennek eredménye, hogy elszaporodtak a román államiság elleni támadások.

Kapcsolódók

Kimaradt?