Új székhelyet kapott a Bihar megyei mentőszolgálat

Felavatták pénteken a Bihar megyei mentőszolgálat új székhelyét Nagyváradon, Raed Arafat egészségügyi államtitkár, Cseke Attila egykori egészségügyi miniszter és a megyei politikai vezetők jelenlétében.

Az avatószalag átvágását követően Daniela Petrişor, a Bihar megyei mentőszolgálat vezetője üdvözölte a jelenlévőket, röviden összefoglalva a Bihar megyei mentőszolgálat történetét, valamint új székhelyük felépítésének körülményeit. A Bihar megyei mentőszolgálat 1995 óta rendelkezik jogi személyiséggel, egészen mostanáig azonban a római-katolikus püspökségtől bérelt épületben működött. Az Egészségügyi Minisztérium 2010-ben rendelte el az új székhely megépítését, amelyre Cseke Attila akkori egészségügyi miniszter utalta ki a szükséges alapokat, amelyet követően Ritli László és Vasile Cepoi későbbi miniszterek is hozzájárultak a munkálatok befejezéséhez.

Raed Arafat, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elismerését fejezte ki a Bihar megyei mentőszolgálat munkájáért, valamint emlékeztetett arra, hogy Maros megyét követően Bihar megyében alakult meg az ország második SMURD szolgálata. Az államtitkár szerint, annak érdekében, hogy a mentőszolgálat hatékonyan működjön, elengedhetetlenek a megfelelő körülmények és felszereltség.

Cseke Attila parlamenti képviselő, egykori egészségügyi miniszter szerint Bihar megyében sikerült működőképessé fejleszteni az egészségügy fő ágazatait. „2010-ben a Bihar megyei egészségügyi rendszernek három nagy infrastrukturális hiányossága volt. A kórházak felújításával, elsőként a Nagyváradi Onkológiai Központ felépítésével, a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság új székhelyre való költöztetésével valamint a mentőszolgálat most felavatásra kerülő székhelyével sikerült orvosolni ezeket a hiányosságokat. Míg az RMDSZ a román kormány tagja volt és mi vezettük az egészségügyi tárcát, a központi költségvetésből sikerült nagy összegeket kiutalni a hiányosságok pótlására. A mentőszolgálat új székhelyének átadásával bezárólag bepótoltuk Bihar megye húsz éves lemaradását az egészségügy infrastrukturális hiányosságainak terén” – nyilatkozta Cseke Attila, aki megköszönte továbbá a Bihar Megyei Tanács egykori és jelenlegi vezetőinek is a közreműködésüket.

Az egyházi áldást követően a jelenlévők megtekintették és körbejárták a 2,1 millió lejes beruházással megépült székhelyet.

 

Kimaradt?