Román külügy: Washington is elismeri restitúciós erőfeszítéseinket

A román külügyminisztérium tudomásul vette Thomas B. Gibbons amerikai ügyvivő külügyminiszter-helyettes válaszát, amelyet a kommunizmus idején elkobzott ingatlanokkal kapcsolatban írt egyes kongresszusi képviselőknek, megkeresésükre reagálva - közölte pénteken az Agerpres hírügynökség.

Június 14-én az amerikai kongresszus húsz képviselője levélben kérte John Kerry külügyminisztert: erőteljesen lépjen fel a román kormánynál annak érdekében, hogy az állam maradéktalanul szolgáltassa vissza a magyar egyházak 1945 után elkobzott javait.

A külügy szerint a válaszból kiderült, hogy az Egyesült Államok "általában figyelemmel követi" a romániai és más európai partnereknél zajló ingatlanrestitúciót, és elismeri, hogy a román kormány erőfeszítéseket tesz a visszaszolgáltatások során felmerült gondok orvoslására.

Az Agerpres az MTI-re hivatkozva még csütörtökön beszámolt arról, hogy az amerikai kormány prioritásként kezeli a magyar egyházak 1945 után Romániában elkobzott javai visszaszolgáltatásának kérdését.

Az amerikai külügyminisztérium válaszát ismertető román hírügynökség hozzáfűzte: a kongresszusi tagok azt is kérték az amerikai kormánytól, hogy kövesse figyelemmel a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium ügyét, amelyben a buzaui bíróság megsemmisítette a visszaszolgáltatási határozatot, és elítélte a restitúciós bizottság tagjait.

Az Agerpres által idézett román külügyi közlemény nem tesz említést a magyarságról. A kommüniké azt hangsúlyozza, hogy az idén májusban új - a kommunizmus idején államosított ingatlanokkal kapcsolatos - jogorvoslati törvény lépett hatályba Romániában, amelyet az Európa Tanács is értékelt.

"Amint a (Thomas B. Gibbons által írt) levélből is kiderült, a román fél folyamatosan és átlátható módon tájékoztatja amerikai partnereit az ingatlan-visszaszolgáltatás terén tett előrelépésekről és a hatályos jog változásairól" - idézte az Agerpres a külügyminisztérium közleményét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?