Régi autóból új bútor

A roncstelepre kiszállított autók vázából egyedi bútordarabokat készít az izraeli művész, Ronen Wasserman, aki megingathatatlanul hisz az újrahasznosításban.

roncs kagylo

A művész készített már kagylóburkolatot egy Volvo karosszériájából, szekrényeket és polcokat BMW- és Toyota-alkatrészekből, sőt egy Honda-alapú lámpát is, amely talpa egy kerékbelső.

roncs asztal

„Azért alkottam meg ezeket, hogy felhívjam az emberek figyelmét az újrahasznosításban rejlő lehetőségre, hogy tudatosítsák: jó maximálisan kihasználnunk minden rendelkezésünkre álló forrást. Minden újból felhasznált darab egy új, második életet kapott, közben pedig megőrizték történelmi varázsukat.” – mondta a művész.

Ronen Wasserman alkotásai bizonyos értelemben Tom Conci bútortervező műveinek továbbfejlesztéseképp is felfogható, a San Francisco-i alkotó kevesebb átalakítással hasznosítja újra bútorként az autókat.

roncs jatektar

Tom Conci lakása tele van öreg autók darabjaival, mégsem olyan lehangoló a látvány, mint egy roncstelepen. „Az egész úgy kezdődött, hogy megláttunk az utcán egy roskatag és rozsdásodó 1959-es Cadillac Coupe de Ville-t, amit már a roncstelepre szántak. A feleségem ötlete volt, hogy akár készülhetne belőle egy kényelmes kanapé is. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem.” – emlékezett a bútorkészítő, aki azóta céget is nyitott, és megrendelésre is készít autó-bútrokat. Persze gyerekeinek is készített autó-bútort, unokája pedig egy félbevágott VW Bogár csomagtartójában tartja a játékait.

Kimaradt?