Roma integráció: "adják, ne csak ígérgessenek"

A roma iskolások lemorzsolódásának, valamint a veszélyes, illetve hátrányos helyzetben lévő – nem csak roma - nők nem kívánt terhességének megelőzésére indít programot a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság.

Legutóbbi soros havi tanácsülésén Hargita Megye Tanácsa 40 ezer lejt hagyott jóvá a gyermekvédelem területén kezdeményezett programra, amely a roma gyerekek iskolába járásának elősegítését, valamint a veszélyeztetett helyzetű nők nem kívánt terhességének megelőzését célozza.

Osztálykirándulás és higiénia 

„Ez egy több pilléren álló program, amely a romákat is érinti. A program részeként roma gyerekek kirándultatását vállaljuk fel, amelyben a tanintézmények partnerségére számítunk” – számolt be lapunknak Elekes Zoltán. A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője arra is kitért, hogy a kirándulások megszervezése és a roma gyerekek verbuválása az iskolák feladata, az igazgatóság pedig a kirándulások költségét állja.

„Sajnos a hátrányos helyzetben élő gyerekek nem igazán szoktak részt venni az osztálykirándulásokon, ezért nincsenek ilyen jellegű élményeik, ezért is van az, hogy bezárkóznak a saját közösségükbe és a saját szabályaik szerint élnek” – magyarázta Elekes, hozzátéve: azt szeretnék, hogy a kirándulások révén minél több pozitív hatás érné ezeket a gyerekeket.

A romák felzárkóztatása terén egyéb intézkedések is szerepelnek, például egészségügyi csomagokat juttatnak el hozzájuk, amely tisztálkodó szereket és mosószert fog tartalmazni. „Sajnos sokszor panasz van az iskolába járó roma gyerekekre, hogy nem tisztálkodnak megfelelően, büdösen, koszos ruhákban járnak a többi gyerek közé. Ezen szeretnénk változtatni a program segítségével” - fűzte hozzá a szakember. Ám a csomagok kiosztásában sem vállal szerepet a hivatal, ők csak biztosítják a tisztálkodási cikkeket, és egészségügyi mediátorok segítségével juttatják el a romákhoz. A mediátoroknak az is feladata lesz, hogy aktuális listát állítsanak össze azokról a családokról, akik igényelnék ezt a segítséget.

Ezek a mediátorok tulajdonképpen roma származású nők, akik egy felől saját közösségüket, másfelől az intézményt segítik. Egyedi kezdeményezésről van szó, majd a program sikerességét figyelembe véve, továbbá a támogatásoktól függően akár a következő években is folytatódhat, tette hozzá Elekes.

"Mindegy mit adnak, csak adják, ne csak ígérjék!"

A romák véleményét is megkérdeztük a kezdeményezés kapcsán. Ami a kirándulást illeti, kevésbé lelkesek a kérdezettek, azt mondják, ők eleget kirándulnak az életben. A csíkszeredai Tulipán áruházzal szemben található szökőkutat közmosdónak használó cigánygyerekek szülei némi noszogatás után, nem értve a felvázolt helyzetet, elmondták, hogy „mindegy mit adnak, csak adják, ne csak ígérjék!”

Hasonló véleményen volt a Szabadság téren „állomásozó” roma társaság néhány nőtagja is, akik a sűrű: „adjon egy lejt bácsi, hogy ennek a purdénak is tudjak valamit venni” között elmondták, ők mindent elfogadnak, amit adnak, csak éppen adják. „Hogy mosdunk? Ahogy sikerül… Tudja-e nálunk nincs békötve a víz, de az udvaron van egy csap. Na ott! – szögezte le az egyikük. „Ajjólesz, ha adnak szappanyt, de egyebet is adhatnának” – így a másikuk, arra viszont nem tért ki, hogy mit ért az „egyéb” alatt.

Születésszabályozás, nem csak romáknak

A Hargita megyei program másik része a nem kívánt terhességek megelőzésére vonatkozik. „Azokat a nőket szeretnénk felvilágosítani a védekezés fontosságáról, akiknek már több gyerekük van és anyagi helyzetükből kifolyólag nem biztos, hogy még egy gyerek felnevelését vállalni tudják, és akiknél tudjuk, hogy nagy valószínűséggel a megszült gyereket gyerekotthonba fogják adni, vagy egyszerűen a szülészeten hagyják” – fejtette ki a szociális igazgatóság vezetője. Elekes tájékoztatása szerint ez egy több éve működő program, amit korábban a SERA nevű bukaresti civilszervezet támogatott. A fővárosiak már nem finanszírozzák ezt a programot, de a megyei önkormányzat segítségével szeretnék folytatni.

„Két munkatársunk megkeresi az érintett anyákat, akiket felvilágosítanak a különböző védekezési módszerekről. Amennyiben az anya hajlandó rá, a program keretén belül finanszírozzuk a pesszárium-felhelyezési eljárást, vagy éppen tablettát, óvszert jutattunk el nekik” – vázolta Elekes. Ugyanakkor a kórházak dolgozói is részt vállalnak a projektben, ahol szintén beszélnek az érintett anyáknak a különböző fogamzásgátlási módszerekről.

„A program már odáig fejlődött, hogy minket keresnek fel, nem a munkatársak kell hogy meggyőzzék az érintetteket. Természetesen a programban roma nők is részt vesznek, azonban nem szeretnénk „etnikai vonulatot” adni ennek a folyamatnak, hisz nemcsak ők vannak nehéz élethelyzetben– fejtette ki Elekes Zoltán, hozzátéve, hogy a romák esetében a helyi közösségtől függ a befogadókészség, vannak, akik már tudatosították a fogamzásgátlás fontosságát.

Kimaradt?