Feketemunka miatt börtönbe kerülhet egy vállalkozó

Börtönbüntetés fenyeget egy háromszéki vállalkozót, aki tucatnyi munkást dolgoztatott feketén. A takarítócég tulajdonosa ellen bűnvádi eljárást indított az ügyészség, így akár börtönbe is kerülhet.

A Kovászna megyei Munkafelügyelőség vezetője, Ördög Lajos lapunk érdeklődésére elmondta, egy ellenőrzés során 13 feketén dogozó személyt találtak egy takarító cégnél, amely egy gyár takarításánál foglalkoztatta munkaszerződés nélkül az embereket. A törvény szerint egy feketemunkás miatt a cég 10 ezer lejes pénzbírsággal sújtható, és bűncselekménynek számít, ha egy vállalkozásnál, ötnél több munkaszerződés nélkül dolgozó személyt találnak - magyarázta Ördög, hozzátéve, hogy a háromszéki takarító cég esetében az ügyészséget értesítették, és a nyomozóhatóság jár el az ügyben.

Ebben a hónapban egy másik cégnél is találtak öt feketén dolgozó személyt Háromszéken, ez esetben a vállalkozót 50 ezer lejre büntették. A munkafelügyelők folyamatosan ellenőrzik a 3823 aktív háromszéki céget, de rendszeresen felkeresik azokat a más megyékben vagy külföldön bejegyzett vállalkozásokat is, amelyek versenytárgyalás révén nyertek munkálatokat Háromszéken. Havonta átlag 4-5 feketemunkást azonosítanak, így a 13 személyt munkaszerződés nélkül foglalkoztató takarítócég kirívó esetnek számít. Általában nem bírságolják azokat, akik hanyagságból mulasztják el adatbázisba rögzíteni alkalmazottaikat, csak azok ellen járnak el, akik egyértelműen feketén dolgoztatják munkavállalóikat. Háromszéken legutóbb 2011-ben bukkantak egy olyan szépmezői mezőgazdasági cégre, ahol 21 személy dolgozott feketén. Háromszéken jelenleg 45380 személynek 3823 aktív alkalmazónál van munkaszerződése.

Kimaradt?