A Deep Purple lesz az Edda előzenekara

Szerdán indul a keményebb műfajokra szakosodott székesfehérvári fesztivál Magyarországon. A nagyszínpadot az Edda Művek zárja szombaton, de előtte még fellép a rock egyik klasszikusa, a Deep Purple.

Furán állították össze a szervezők FEZEN idei zárónapi programját: Pataky „elvittekazufók” Attila és egykor jobb napokat látott együttese gyakorlatilag előzenekarként kapja meg szombaton a kemény rock megalapítóját, a - zenetörténet leghíresebb gitárriffjével induló - Smoke on the Water, a Child in Time, a Fireball, a Hush és más rockklasszikok brit előadóját, a Deep Purple-t.

A két zenekar között annyi hasonlóság van, hogy egyik sem a klasszikus felállásban lép színpadra. A Purple ezúttal a „Mark VIII” névvel ellátott felállásban játszik: a klasszikus tagok - Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice - mellett Steve Morse gitározik Ritchie Balckmore helyén és Don Airey kezeli  a billentyűket a nemrég rákban elhunyt Jon Lord posztján. Az Edda Művek története és tagjainak változása Slamovits István 1983-as távozása után már inkább a celebshow-kategóriába, mintsem a zenéébe tartozik.

A FEZEN-en fellép még többek között a death metalból indult, de mára már atmoszférikus, húzós rockzenét játszó, finn Amorphis, a kultikus portugál gothic-black-doom metal Moonspell, a sebességmániás brit power-heavy metal Dragonforce, vagy az amerikai industrial metal alapcsapat, a Fear Factory. A kevésbé zúzás-orientáltak a Prága-New York-Lisszabon tengelyen formálódott N.O.H.A. világzenében áztatott, dzsesszes drum and bassére bulizhatnak.

A hazai előadók közül tiszteletét teszi Székesfehérváron július 31. és augusztus 3-a között a székesfehérvári MÁV pályán többek között Ákos, a Tankcsapda, a Road, a Depresszió, a Subscribe, az Európa Kiadó, Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint a Kiscsillag is.

Kimaradt?