Újabb felfüggesztéstől tart Traian Băsescu államfő

Az államfő elképzelhetőnek tartja, hogy a szociálliberális (USL) parlamenti többség hamarosan harmadszor megpróbálja őt felfüggeszteni a tisztségéből. A România liberă napilapban hétfőn megjelent interjúban Traian Băsescu arról beszélt, hogy Omar Hayssam Romániába hozatala miatt akarnak sokan szabadulni tőle.

Az államfő azt állítja: a terrorizmusért húsz évre elítélt férfi bukaresti jelenléte Victor Ponta miniszterelnököt is aggasztja. „Pontának is van néhány csontváz a szekrényében. Ő volt ugyanis a kormányfő ellenőrző testületének vezetője, amikor Hayssam lebonyolította kétes privatizációs üzleteit a Năstase-kabinettel” – magyarázta.

Ponta reakciója nem maradt el. A miniszterelnök a Romania Tv-nek nyilatkozva közölte: az államfőt idén nem függesztik fel tisztségéből, jövőre pedig annál is inkább nem, mert lejár a mandátuma. Hayssamról elmondta: nyugodt lelkiismerettel várja a terrorista esetleges „kitálalásait”. Szerinte Băsescunak van félnivalója, ezért mozgatott meg minden követ, hogy Hayssam még az ő mandátuma alatt kerüljön vissza az országba.

Kimaradt?