Ponta: Pivniceru maradt a miniszterjelöltem

Továbbra is Mona Pivnicerut javasolja igazságügyi miniszternek a kormányfő. Ezt Victor Ponta csütörtökön este Slatinán jelentette ki, miután konzultált a bírónővel. Korábban Pivniceru az Evenimentul zileinek kijelentette, többé nem érdekli a tisztség.

„Beszéltem vele, továbbra is igényt tart a posztra, és nem vonja vissza a Legfelsőbb Bírói Tanácsból való kilépését sem. Így hát a miniszteri tisztség várományosa marad" – mondta a legfelsőbb bíróság tagjáról a kormányfő.

Pivniceruról csütörtök délután olyan felvételeket közölt a Romania TV, amelyek a hazai sajtó egy része szerint kompromittálták a miniszterjelöltet. A képeken ugyanis az látható, hogy a bírónő beszáll a börtönre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnök fiának az autójába.

A felvételeket kommentálva Victor Ponta újságírói kérdésre kijelentette: „Éppen akkor került elő róla egy fénykép, egy dosszié, amikor az USL-kormány tagja lesz".

A nap folyamán Pivniceru a sajtónak azt nyilatkozta: nem tudta, milyen gépkocsiba száll be. Azt mondta: a volt kormányfő fiát nem ismeri, legfennebb a televízióban látta. A miniszterjelöltet felháborították a történtek. Úgy fogalmazott, üldözve érzi magát, és nem szereti, hogy „nagyítóval követik minden lépését".

Este a B1TV-nek nyilatkozva helyesbítette az Evenimentul zileinek adott nyilatkozatát. Elismerte, hogy azt mondta a lapnak, nem érdekli a tisztség, ám úgy fogalmazott, hogy ezt a kijelentését „nem a nyilvánosságnak szánta". Leszögezte: „még meditál" azon, hogy akar-e a továbbiakban miniszter lenni és a sajtó ezt tekintse a hivatalos álláspontjának. {loadposition OTP}

Pivniceru a televíziónak is megismételte, felháborítja, hogy amióta fontos tisztség várományosa, vájkálnak a magánéletébe, szerinte ilyesmi csak egy rendőrállamban fordulhat elő. A B1TV újságírónőjének felvetését, miszerint újságírók, pontosabban paparazzók készítették róla a felvételeket, nem pedig a titkosszolgálat emberei, a miniszterjelölt nem kívánta kommentálni.

A Romania Tv egyként nehezen vádolható azzal, hogy a felfüggesztett államfőhöz közel álló televízió lenne. A népszavazási kampányban Traian Băsescu olyan üzletembernek nevezte tulajdonosát, Sebastian Ghițát, aki állami szerződésekből él és a politikusok zsarolására használja a csatornát.

 

Kimaradt?