banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Világjáró kiállítással ünneplik a Rubik-kocka születésnapját

Ötmillió látogatót várnak a Rubik-kocka 40. születésnapját ünneplő világjáró kiállításra. A kiállításon mindenki megnézheti a Rubik-kocka prototípusát is: a két sorban négy-négy kis fakockából álló játék mozgatható elemeire színes papírlapokat ragasztottak.

“Amikor negyven évvel ezelőtt megalkottam a kockát, álmodni sem mertem arról, hogy ilyesmi fog történni. Abban biztos voltam, hogy valami nagyon érdekes és inspiráló dolgot találtam ki, de senki sem gondolta, hogy ilyen nagy jövő vár a kockára” - emlékezett vissza Rubik Ernő az interneten, a kiállítás Google+ oldalán és a YouTube-on élőben közvetített videobeszélgetésben.

A YouTube-on bármikor újranézhető beszélgetésben Rubik Ernőn, és Paul Hoffmannon, a kiállításnak otthont adó Liberty of Science Center vezetőjén kívül Rubik-kocka mesterek, matekzsenik, tudósok, művészek beszélgettek arról, hogy több évtizedes története alatt hogyan inspirálta a Rubik-kocka a tudományok és művészetek képviselőit világszerte.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qIJ1SkxIN0w

A kiállítás a feltalálás, a játék és az inspiráció köré épül. “Nem mindennapi kihívás elé állított minket, hogy hogyan építsünk egy színes kockára egy egész kiállítást, ami bevonja, megmozgatja a látogatókat. Magasan képzett csapat állt össze, fejlesztők, tervezők, technológiai szakemberek dolgoztak azon, hogy olyan élményekkel töltsük meg a teret, melyekkel a szórakozás mellett el is gondolkodtatjuk a látogatókat.” - mondta Ann Neumann a Liberty Science Center kreatív igazgatója.

A 650 négyzetméter alapterületű kiállítás 2014 tavaszán debütál New Jerseyben, majd 7 éven keresztül fog utazni a világban. A kiállításra 5 millió látogatót várnak világszerte. Egyik főszereplője egy tízméteres világító Rubik-kocka lesz, amit a helyszínen csapatban, vagy akár a világ bármely pontjáról online is lehet majd irányítani, meg lehet próbálni kirakni.

Kimaradt?