NASA-adatokból készített installációt a képzőművész

A NASA összesen százezer, a Nap-aktivitást mérő műholdas felvétele segítségével készített digitális installációt Katharina Sieverding kortárs német képzőművész.

A felvételekből sugárzó kék Napot alkotott Sieverding. Az installáció a Weltlinie 1968-2013 elnevezésű retrospektív tárlat csúcspontjaként, az alsó-rajnavidéki Moyland Kastélymúzeumban látható. Az 1968 óta alkotó művész különböző alkotói fázisaiból származó, több száz kivetített fotót is bemutat a kiállítás. A szombaton nyíló tárlat november 24-ig tekinthető meg.

A Die Sonne um Mitternacht schauen (A Nap éjfélkor nézve) című projekció megalkotásához Sieverding 2010-től három éven át minden nap letöltötte a NASA Nap-aktivitásról szóló adatait. Ebből állt össze egy 134 perces film, melyben a Nap egy állandóan mozgásban lévő, súlyos kék kristályként jelenik meg. Így létrejött "a Nap 2010 és 2013 közötti biográfiája" - mondta el Sieverding installációja bemutatásakor.

A tárlaton Sieverding átfogó magángyűjteményébe is betekintést ad. Kollázsként jelennek meg a Der Speigel című hetilap lefotózott címlapjai 1977-től 1982-ig.

A Nap jelensége a hetvenes évek óta foglalkoztatja a művészt. Sieverding a kortárs német képzőművészet kiemelkedő egyénisége. Filmjei és fotói, különlegesen nagyméretű, sokféleképpen konstruált és dekonstruált önportréi tükrözik politikai állásfoglalását, harcát a női egyenjogúságért, és tiltakozását az újgyarmatosítás ellen.

Monumentális munkáinak kiindulópontja sokszor saját arca, illetve újságokból, a televízióból és az internetről származó képek. Gyakran von összefüggést művészet és politikai események, kortörténet között, követve ezzel tanítóját, Joseph Beuyst.

Kimaradt?