Újszülöttet ajánlott nyereményként a palesztin tévé

Az emberkereskedelem egy újabb bizarr változata, vagy éppen ellenkezőleg emberbarát cselekedet? Nehezen mondható ítélet egy tévécsatorna újítása felett, mindenesetre elsőre megdöbbentően hangzik: embert, vagyis egy újszülöttet lehetett nyerni egy pakisztáni televízió új játékán.

Az Amaan Ramazan nevű műsorban eddig is voltak nyereményjátékok, de rendszerint olyan díjakkal, mint mosógép vagy laptop. Most azonban, az iszlám vallásúak szent hónapján, a Ramadán ünnep alatt két alkalommal is újszülötteket ajánlottak fel főnyereményként.

Az első hallásra elítélendő cselekménnyel azonban minden jel szerint életeket mentettek meg. Pakisztánban ugyanis a magánélet a vallás csapdájában vergődik. A házasságon kívüli nemi életet halállal is büntethetik, a házasságon kívül született gyermeket pedig kitaszítottként kezelik, az ilyen szüléseket elítélik. Ennek eredményeként százszámra kerülnek a csecsemők a szemétre. Ezt pedig szó szerint kell érteni: a kicsiket általában szemétdombokon, mocskos sikátorokban hagyják el a szégyenkező anyák, akiket nem a gyerek kidobásáért, hanem a szülést eredményező szexuális együttlétért fenyeget halálbüntetés.

A TV show legutóbbi, főműsoridőben zajló adásában ezekkel a szavakkal mutatták be a „jackpotot", egy lány kisbabát: - Ezt a kislányt egy halom szemétre dobta ki valaki. Nézzék, milyen szép és ártatlan teremtés.

A „nyereményt" Riaz-ud-din és felesége vihette haza. Nekik eddig egészségügyi okokból nem lehetett gyerekük. – Az elmúlt 14 év tele volt nehézségekkel, az emberek már azt kérdezgették, hogy miért nem nősülök meg inkább újra, de én hűséggel kitartottam a feleségem mellett és erre kértem őt is, hogy tartson ki mellettem – mondta az örömtől elfúló hangon a férj. Felesége az ünnep – a Ramadán – ajándékának nevezte a gyermeket.

A gyerekeket egy árvákkal foglalkozó szociális egyesület ajánlotta fel a műsornak. A Chhipa nevű szervezet a kidobott, elhagyott kisbabákkal foglalkozik. – Rengeteg kisgyermeket találunk kidobva a szemétben és egyéb mocskos helyeken. Gyakran már csak a holttestükre bukkanunk rá – mondta a szervezet vezetője, Muhammad Ramzan Chhipa, aki szerint mostani akciójukkal azt szeretnék üzenni a társadalomnak, hogy a kicsiket inkább vigyék el hozzájuk, ne dobják őket a szemétbe.

A műsorban kiválasztott nyertes párok állítólag már korábban kapcsolatba kerültek a szervezettel, mert gyermeket akartak örökbe fogadni, jóllehet arról nem volt szó, történt-e valamiféle vizsgálat, vagy átvilágítás, hogy alkalmasak-e erre.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ipo-2wvGNcQ

Bár vitatható, hogy a műsor valóban jó célt szolgál, vagy csupán jó üzlet a tévécsatornának, kétségtelen, hogy sokan a médiaetika halálának tartják a történteket. Az is tény azonban, hogy ha a kidobott csecsemőket nem találják meg, és nem fogadja őket örökbe valaki, biztosan meghalnak. Különösen veszélyeztetettek a lánygyermekek, akik még házasságban élő szülők gyermekeként sincsenek mindig biztonságban. Bennük ugyanis főként pénzügyi nehézséget látnak legtöbbször a szülők, mivel a vallás miatt a legtöbb munkától el vannak tiltva, ráadásul felnőve, házasságkötéskor fizetni kell a férj családjának egy rakás pénzt.

Kimaradt?