Egyenruhában kezdi az udvarhelyi Tamási Áron Gimnázium a tanévet

Kék ing és nadrág, kockás kötény és szoknya, bordó kardigán – szeptemberben egyenruhában kezdik a tanévet a diákok és tanáraik egyaránt az udvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban.

Az iskola színe, a kék sötét és világos árnyalata dominálja, a bordó dobja fel a diákok egyenruhájának színét. Az egyenruha-történet kezdete tavaly őszre nyúlik vissza, amikor minden osztályban külön-külön szülőértekezleten tárgyalták meg: legyen vagy ne legyen egyenruha a nagy múltú iskolában?

Bár volt pár ellenvetés, a diákok és szülők többsége, a tanári kar is az uniformis mellett voksolt – mondta az uh.ro-nak Laczkó György, a gimnázium igazgatója.

A tervezés szintén közös volt: a tanulók iskolai divatbemutatón parádéztak az általuk kreált egyenruha-variációkban. A nyerő változatot is demokratikusan szavazták meg: a szülői bizottság, a diáktanács és a tanári kar együttesen.

Az elemiseknek, az 5-8. osztályosoknak és a középiskolásoknak más-más az egyenruhája. Az 1-4. osztályos lányok és fiúk világoskék, galléros pólót viselnek. A fiúknak sötétkék nadrág, a lányoknak kockás kötényruha jár hozzá.

A nagyobbak egyenruhájában közös darab a világoskék színű, rövid és/vagy hosszú ujjú ing. A fiúknak farmeranyaghoz hasonló szövetből készült sötétkék nadrág, a nagylányoknak pedig kockás anyagból varrt, térdig érő szoknya lesz az egyenviselet. Az uniformishoz dukál egy bordó színű, kötött kardigán is, aminek dísze lesz a ráhímezett iskolacímer.

Az egyforma öltözetbe nem csak a diákok, hanem a tanárok is belebújnak ősztől. Az igazgató elmondása szerint a kollégái zömének nem volt ellenvetése az egyenruha viselése ellen.

„Az egyenruhákat már elkezdték varrni. A gyerekeknek be kell sétálniuk méretvételre a varrodához, menegetnek is már" – mondta Laczkó. Hozzátette, maguk sem gondolták volna, hogy alig találnak kötődét, ahol az iskola címerével díszített kardigánokat elkészítik. Külföldi ajánlat volt, de a borsos ár miatt az elfogadhatatlan.

Mostanra a kardigán-ügy is megoldódni látszik, még csak az a kérdés, hogy mikor kezdődik el a gyártás – mondta az igazgató, aki szerint az egyenruha a közösséghez való tartozás jelképe lesz, és reméli, hogy minden tanár és diák szívesen, büszkén feszít majd benne.

Viselése csakis tanítás idején lesz kötelező és nem lesz karszalag, sőt, az átkosból sem köszönt vissza a lányok hajkoronáját kordába tartani hivatott hajpánt – nyugtatott meg Lackó György. Hozzátette: a 800 diákra szabott egyenruha elkészítése időigényes, így elnézőek lesznek azokkal, akik szeptember 16-án még civilben jelennek meg az évnyitón.

Kimaradt?