Jubileumi és hagyományteremtő falunapok Kolozsvár-közelben

Kisbácsban először szerveznek községi napokat, míg Magyarvistán immár tizedik alkalommal. Györgyfalván már pénteken elkezdik az ünneplést, és három napon át tart a mulatság, míg Magyargyerőmonostoron egyetlen napot fordítanak erre, viszont igazán minőségi programkínálattal, Szucságon pedig két napon át tisztelegnek kiállításokkal, előadásokkal és koncertekkel a falu múltja előtt.

Györgyfalva: 680 éves a település

A györgyfalvi falunapok már pénteken, július 26-án elkezdődnek, így a Kolozsvár-közeli településen három napon át várják az ünnepelni-kikapcsolódni vágyókat. Pénteken a rendezvény 16 órakor kezdődik lovas, zenés díszfelvonulással, majd az iskolakertben a falu 680. évfordulóját ünneplik meg 17.20-tól.

A délutáni műsorban Jaskó Anita, Hortenski Péter és Attila énekel népdalokat, majd szentkirályi, mákói, tordatúri román és magyar néptánccsoportok lépnek fel. Természetesen györgyfalvi népdalok is szerepelnek a műsorban, amelynek fénypontját (19 órától) a III. Györgyfalvi népzene- és néptánctábor gálaműsora jelenti, majd pedig az Operetissimo előadása (20.00). A napot hajnalig tartó táncház zárja, természetesen élőzenekarral.

A szombat a kikapcsolódásé illetve a szórakozásé, a szervezők a család minden tagjára gondolva többek között sörivó, banánevő illetve sütemény-torta versenyre is várják a jelentkezőket az iskolakertben (e versenyek 17.00–18.30 között zajlanak). Előbb azonban 9–13 óra között gyerekprogramokat szerveznek a kultúrotthonban, míg az iskolakert 12 órától nyitja kapuit, akkor kezdődik ugyanis a gulyásfőző verseny. 15 órától sportvetélkedőket is tartanak.

A 18.30-ra tervezett eredményhirdetések után az esti program Csíki Orsolya és Giras Barna táncbemutatójával kezdődik, majd pom-pom lányok lépnek a színpadra, aztán pedig Groza Timea és Vlad Cozma táncbemutatója következik. A fő attrakciót ezúttal is Tamás Gábor koncertje jelenti (20 órától), végül a V-zoy lép színpadra 21.30-kor, hogy aztán hajnalig tartó szabadtéri mulatság zárja a napot a Vigadalom zenekarral.

A rendezvénysorozat utolsó napján, vasárnap 11 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak a református templomban, majd közös ebédre várják a meghívottakat a kultúrotthonban.

Kisbács: községnapok első alkalommal

A Kolozsvárhoz ugyancsak meglehetősen közel eső Kisbácsban a település önkormányzata első ízben szervez községi napokat. Szombaton este 9 órakor a helyi sportpályán a Voltaj együttes koncertezik, majd szabadtéri diszkóba várják az érdeklődőket, vasárnap pedig elsősorban a népzene kedvelőinek szól a program, hiszen Ion Sotelecan, Florin Bota, Mihaela Grindean és Nelu Gabor népdalénekes lépnek fel.

– Hagyományteremtő szándékkal szerveztünk községi napokat, amelyre szeretettel várjuk a kolozsváriakat is – mondta el Florin Mureşan, a község polgármestere.

Ugyancsak a faluünnep keretében szombaton számos sportvetélkedőt – horgászversenyt, sakkbajnokságot és bicikliversenyt – szerveznek, de divatbemutató is szerepel a programban. Ha valaki a vetélkedőkön bizonyítaná rátermettségét, az jelentkezhet a 0264-360214-es telefonszámon vagy a primar@primariabaciu.ro emailcímen.

Madárleány-nap Gyerőmonostoron

Sorrendben az ötödik Madárleány-napot tartják július 27-én, szombaton Magyargyerőmonostoron, ahol délután 3 órától Hover Zsolt helyi lelkipásztor tart előadást Gyarmathy Zsigáné publicisztikájáról Tarka képek Kalotaszegről címmel, 17 órától pedig az érdeklődők azzal a Putnoki Tiborral találkozhatnak, aki a klinikai halálból tért vissza. Este 7 órakor lép színpadra a Riszegvirág néptánccsoport, majd a napot zenés, táncos mulatság zárja. Vasárnap délelőtt 11 órától ünnepi istentiszteletet tartanak a magyargyerőmonostori református templomban; a Duna Televízió felvételt készít az eseményről.

Szucságban Györffy György Napokat tartanak

A szucsági Zúgóberek Kulturális Egyesület hétvégén, július 27-én és 28-án szervezi meg a VII. Györffy György Közösségi Napokat. Szombaton délelőtt 11 órától a gyermekeket játszóház, vetélkedők és kézművesség várja. Délután 5 órakor népművészeti tárgyakból összeállított kiállítást nyitnak meg Dédanyáink, nagyanyáink keze munkája – régi szucsági varrottasok, szőttesek címmel, valamint bemutatják Balázs Zoltánné Hari Rozália gyűjteményét is: Erdők csodái.

Egy –egy előadás szól a Fileki családról, a szucsági egyház patrónusáról (Antalné Szép Ildikó előadása), illetve az 1946 nyarán zajlott szucsági ifjúsági találkozóról (Dávid Gyula előadása). A Szucság, Hollótávlatból című könyv bemutatóját tévériport-vetítés követi, majd kerekasztal-beszélgetés a szórványról, a szucsági színjátszásról Szabó Csaba közíróval, közreműködik a Tarisznyás zenekar és Mihály-Vitályos Réka. Este 7 órától Kávéház (találkozások, beszélgetések), majd 8-tól operettparádé lesz a Kolozsvári Magyar Opera művészeinek előadásában.

Július 28-án, vasárnap délelőtt 11 órától ünnepi istentiszteletet tartanak, ezután megkoszorúzzák Györffy György emlékművét és Györffy Péter festőművészre emlékeznek.

Magyarvistán jubileumot ülnek

Július 28-án, vasárnap a kalotaszegi Magyarvistán immár tizedik alkalommal rendeznek falunapot. Az időközben „gyermekké” cseperedett rendezvény főszereplői a kicsinyek lesznek, akik külön műsorral készülnek az évfordulóra.

A magyarvistai református egyházközség és a helyi önkormányzat által szervezett esemény a hagyományoknak megfelelően 10.30-kor ünnepi istentisztelettel kezdődik. Az idei falunap kiemelkedő eseménye egyebek mellett a temető északnyugati sarkában, 1944. október 27-én jeltelen sírba eltemetett, a második világháborúban életüket vesztett két magyar és egy német katona emlékére elhelyezett kopjafás emlékmű felavatása, amelyet az istentisztelet után, 11.30-kor tartanak a temetőben. Ezt követően 12.30 órakor a település központjában, a Kalotavárnál megnyitó beszédek és köszöntések hangzanak el, majd a magyarvistai gyermekek – óvodások és kisiskolások – ünnepi műsorát tekinthetik meg a helybéliek és a vendégek.

A program délután 16 órakor díszfelvonulással folytatódik, továbbá koszorút helyeznek el a település híres szülöttének, Nádasmente legkiválóbb néptáncosának, Mátyás István „Mundrucnak” a szülőházára. Idén sem marad el a 18 órától kezdődő hagyományőrző kulturális műsor, amelynek során magyarvistai, valamint környékbeli és vendég néptánccsoportok mutatkoznak be. Szokás szerint az este a könnyebb műfajé: 20.30-kor élő zenével kísért bálra várnak mindenkit a szervezők – a borítékolható jó hangulat mellett tombola is lesz.

Kimaradt?