Tiltakozik a háromszéki RMDSZ: nem mennek Tusványosra

Nem vesznek részt a Tusnádfürdőn zajló 24. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) rendezvényein a meghívott háromszéki RMDSZ-es politikusok tiltakozásul amiatt, hogy a szervezők törölték a meghívottak listájáról Kovászna Megye Tanácsának elnökét, Tamás Sándort.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, városi RMDSZ-elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, tudomása szerint Tamás Sándor előadóként való részvételét az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Toró T. Tibor vétózta meg, azt viszont nem tudja, mi az oka, hogy a háromszéki tanácselnök nemkívánatos személy lett Tusványoson.

„Nem lehet magyar-magyar párbeszédet folytatni úgy, hogy Tusványosra nem hívták meg az MPP-t, és az EMNP elnöke megvétózta Tamás Sándor részvételét” – mondta Antal Árpád, aki ezt elfogadhatatlannak tartja, hiszen a háromszéki tanácselnök a legmagasabb önkormányzati tisztséget betöltő erdélyi magyar politikus. „Toró T. Tibornál erősebb emberek is megpróbáltak már éket verni közém és Tamás Sándor közé, és nekik se sikerült” – szögezte le a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szolidaritásból döntött úgy, hogy nem vesz részt a Tusványos hivatalos programjaiban, holott három rendezvényen kellett volna előadóként részt vennie.

Az idei Tusványoson egyébként nem lesz hivatalos RMDSZ jelenlét, mondta Antal Árpád, aki szerint a szövetségen belül nincs sem testületi tiltás, sem testületi döntés arról, hogy nem vesznek részt a rendezvényen, így egyéni döntések születtek. Tamás Sándorral való szolidaritásként Kelemen Hunor, Borbély László, Sógor Csaba, és Ráduly Róbert is úgy döntött, nem vesznek részt az idei Tusványoson.

„Ez nem a Fidesz vagy a magyar kormány ellen szól, hiszen az elmúlt napokban a Fidesz politikusai Sepsiszentgyörgyön voltak, tartottak közös sajtótájékoztatót, felavatták a Sapientia egyetem kirendeltségét" – szögezte le polgármester, aki hozzátette: jómaga a politikai pluralizmus, a verseny híve, de úgy nem lehet párbeszédet folytatni, hogy valakit nemkívánatosnak tartanak a táborban. Hozzátette: civilként jelen lesznek Tusványoson, de egyetlen hivatalos programban se vesznek részt. Antal Árpád úgy érzi, néha a magyar kormány - akárcsak a bukaresti - nem éri az erdélyi magyarok pszichológiáját, hiszen mondhatott volna nemet a Toró T. Tibor vétójára.

A maszol.ro megkereste az ügyben Tusványos sajtósát, aki lapunktól értesült Antal Árpád bejelentéséről. Fazakas Imola későbbre ígérte a választ arra a kérdésünkre, miért törölték Tamás Sándort a meghívottak listájáról.

FRISSÍTÉS: Tusványos sajtósától megtudtuk, hogy Toró T. Tibor hamarosan rögtönzött sajtótájékoztatót tart a táborban Tamás Sándor meghívásának ügyében. Fazakas Imola közölte azt is, hogy Borboly Csaba Hargita megyei RMDSZ-es tanácselnök jelezte: pénteken részt vesz a táborban azon a rendezvényen, amelyre meghívták.

Kimaradt?