Modern nyelvújítás: egyetlen betűvel az angol névelőt

Az ausztrál restaurátor Paul Mathis egyetlen betűvel helyettesítené a „the" angol névelőt, amely nyelvük leggyakoribb szava. A megrajzolt jel a t és a h betűk összevonásából született, leginkább a szerb Ћ-re hasonlít. Idáig 38 ezer dollárt fektetett a szimbólum kifejlesztésébe.

Mathis azt szeretné, ha találmánya lenne az angol ábécé 27. betűje. Az „és"-nek is megvan a saját jele, pedig az csak az ötödik leggyakoribb szó az angolban, érvel. Itt az idő, hogy megadjuk ugyanezt a tiszteletet az „az"-nak is – mondta.

Az „és" szimbóluma (&), ami nem más, mint a latin "et" e és t betűjének nyomdai összevonása, valamikor valóban helyet kapott az angol ábécében: az iskolai memorizáló kántálások végén a z után emiatt kellett sokáig „and"-et mondani.

A középkorban a kódexmásolók nagyon sok hasonló ikerbetűt használtak, egyrészt, hogy munkát takarítsanak meg, másrészt, hogy a sorokat megfelelően ki tudják tölteni. A ligatúrákat általában kétféleképpen hozták létre: a betűket egymásba tolták vagy ívvel kötötték össze.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=shuI5wytH0g

Mathis szerint egyszerűsége miatt az új szimbólumnak az sms-ezők és a twitterezők is hasznát látnák.

Kimaradt?