Anya- és babasziget Tusványoson

A Csíki Anyák Egyesülete az idei Tusványos alatt is színes programokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel, gyermekfoglalkozásokkal várja a CsAkEgy sátorba betérőket. A Tusványos nulladik napján sátrukban szabadidős programok zajlanak gyerekeknek, szülőknek.

Szerdán 15 órától Ábrahám Emőke zumba-fitness oktató gyerekeknek, 17 órától felnőtteknek tart zumbát. 16 órától beszélgetés kezdődik az anyaságról, kisgyermekek gondozásáról.

Csütörtökön 15 órától György Ottilia, az Ottis főz blog írója, az Erdélyi Konyha főszerkesztője lesz a CsAkEgy sátor vendége, aki a sütés-főzés elfoglalt anyukáknak, a főzés, mint kikapcsolódás, a sütés-főzés fortélyai, tippek arra, hogy ne legyen teher a főzés tematikákban tart előadást, valamint arról beszél, hogyan szerettessük meg gyermekeinkkel a különböző ízeket.

16 órától Felkészülni és szülni címmel Vitos Mária szülésznő mesél a két éve működő Aranyóra szülésfelkészítőről, a szülésfelkészítés előnyeiről, és mint mindig, természetesen a szülésről.

17 órától Kádár Enikő pszichológus az elengedésről, a változásokról beszélget az érdeklődőkkel. „A változások arra tanítanak bennünket, hogy tovább tudjunk lépni. Elengedés. Nap mint nap. Velem vagy nélkülem? Leválik-e vagy velem marad? Nekem kell leválasztanom, vagy a gyermeknek kell leválnia? Ezek a kérdések az életünk során sokszor megismétlődnek, s konfliktusok sokasága is adódik belőlük. Kistestvér születik, megkezdődik az óvoda-iskola, vagy esetleg kamaszkorba kerül a gyermekem. Meddig óvjuk? Mikor engedjük el a kezét?” – teszi fel a kérdéseket és meg is válaszolja a pszichológus.

Pénteken délután is lesz pszichológus meghívott: 17 órától Szalay Zsuzsanna a női önismeretről tart előadást. „A mesebeli székely asszony eszén még az ördög sem tudott túljárni, sőt, riadtan menekült előle. De vajon a modern kor Évája fel tudja-e ismerni, ellen tud-e állni egyes társadalmi elvárások ördögi praktikáinak, miközben hűen ragaszkodik azokhoz az értékekhez, amelyek létének értelmét adják? Ezzel kapcsolatos kérdések, gondolatok, elméletek ízlelgetésére vállalkozom az előadás során, és közben azt is megtudhatjuk, hogyan tudják segíteni a görög istennők a mai székely (és nemcsak székely) asszonyt lelkivilágának felfedezésében” – mondja a pszichológus.

Szombaton a délelőtti programok után 15 órától Urbán Erik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom vezetője a hitből fakadó nevelésről fog beszélni. „Amikor ferences nevelésről beszélünk, akkor nem csupán a szerzetesnevelésre kell gondolnunk, hiszen rendünk szerte a világon iskolákat, kollégiumokat tart fenn. Bár nincs kidolgozott pedagógiai módszere a ferences lelkiségnek, mégis abból, hogy Szent Ferenc hogyan viszonyult a testvéreihez, néhány olyan nevelési módszer kikövetkeztethető, amely 800 év távlatából is aktuális akár a családban, akár más olyan közegekben ahol nevelés folyik” – közölte elöljáróban.

Szeresd úgy, hogy ő is értse címmel a párkapcsolati kommunikációhoz ad útmutatót 16 órától Beke Csilla-Boglárka gyógypedagógus, a FER baba-mama-papa klub társvezetője.

Míg a sátor áll, Kádár Kincső múzeumpedagógus tart gyerekfoglalkozásokat, a legkisebbeknek Beto-hintát biztosítanak, de lehet babákat szopiztatni, pelenkázni, arcot festeni, kicsiknek légvárban ugrálni, vagy csak megpihenni.  

Kimaradt?