Sehol a királyi utód – A brit sajtó egyre türelmetlenebb

Újabb hét telt el a Royal Baby, vagyis a majdani brit uralkodó megszületése nélkül, és a brit sajtó, amely a hivatalos tájékoztatás teljes hiányában hetek óta csak találgatásokra és rendre hamisnak bizonyuló kiszivárogtatásokra támaszkodik, most már a szülést gyorsító jó tanácsokkal vegyes, indulatoktól sem mentes gúnyolódásba kezdett.

Vilmos herceg - a brit trón majdani várományosa - és hitvese, Katalin hercegnő első gyermekének világra jöttét július első fele óta várja a világsajtó Londonban letáborozott több száz munkatársa, a költségek emelkedésével arányos ütemben fogyatkozó türelemmel.

A hercegi pár gyermekének világra jöttét korábban felröppent bennfentes értesülések alapján július második hetének közepére, majd múlt szombatra, utána e hét hétfőjére is jósolták a lapok, ám minden feltételezett időpont eseménytelenül telt el.

Mindeközben az észak-londoni Paddington kerület St. Mary's Hospital nevű kórházának szülészeti magánklinikájánál, ahol Katalin állítólag világra hozza elsőszülöttjét, immár két hete táborozik több száz riporter - köztük a világ legnagyobb tévétársaságainak stábjai -, és több száz fotós. Sorsukat nem könnyíti meg, hogy London az utóbbi két hétben évek óta nem tapasztalt kánikulától szenved. A városra 32-34 fokos hőség telepedett, és a kórházzal szemközti szűk járdára, ahol az újságírók helyét fémkordonnal kijelölték, késő délutánig odatűz a nap.

A szinte elviselhetetlen körülmények táplálta frusztrációt csak fokozza az udvar teljes némasága. A királyi ház illetékesei gyakorlatilag eltűntek a nyilvánosság elől, még csak hozzávetőleges tájékoztatás sem hangzik el a várható időpontról. A legutóbbi hivatalos háttértájékoztató pontosan egy hónapja, június 19-én volt; ezen annyi hangzott el, hogy a hercegi utód érkezése "július közepén" várható.

Arról sincsenek hírek, hogy a házaspár egyáltalán hol van. A brit sajtó nem hivatalos forrásokból tudni véli, hogy Katalin és Vilmos nincs is Londonban, hanem a hercegnő szüleinek Londontól 90 kilométerre lévő vidéki rezidenciáján tartózkodnak. 

„Másszon lépcsőt!”

 A Daily Mail című konzervatív tömeglap pénteken már egy egész újságoldalt szentelt olyan jó tanácsoknak, amelyekkel a népi bölcsesség szerint siettethető a gyermek érkezése. Ezek között szerepel egy indiai étterem felkeresése és a legfűszeresebb, legcsípősebb étkek kiválasztása a kínálatból.

A javaslatok között van egy kiadós lépcsőmászás is; ez állítólag szintén elősegítheti a vonakodó magzat világra jöttét. A Daily Mail külön a hercegnő figyelmébe ajánlja az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota díszes főlépcsőjének 47 lépcsőfokát.

A tanácsok között szerepel egy szomorú vagy romantikus, de mindenképpen könnyekre fakasztó film megtekintése is, mivel egy alapos zokogás - legalábbis a Mail tudomása szerint - olyan hormonokat szabadít fel, amelyek elősegíthetik a szülés megindulását.

A Daily Mail szerint sok kismama ennél kevésbé előkelő, de szintén "biztos" módszerre esküszik: Katalinnak fel kell sikálnia a konyhapadlót, mégpedig négykézlábra ereszkedve, mivel ez a tevékenység állítólag kedvező pozícióba hozza a magzatot. Ha pedig e módszer sem jár eredménnyel, legalább tiszta lesz a konyhapadló - áll a brit lap iróniától korántsem mentes javaslatcsokrában.

A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap azt találta ki a várakozás unalmának elűzésére, hogy felállított egy kamerát a londoni kórházzal szemben, és élőben mutatja honlapján a szülészeti szárny utcai főbejáratát.

A tekintélyes The Times celebfigyelő rovatának - Celebrity Watch - érezhetően frusztrált szerzője azzal a maga által is bizarrnak elismert gondolattal játszadozott el a lap pénteki számában, hogy milyen elképesztő lenne, ha Katalin hercegnő egyszer csak összehívna egy sajtóértekezletet, és bejelentené, hogy bocsánat, nem is terhes, csak egy kicsit fel volt fújódva...

Kimaradt?