Négyszáz elszánt bányász éhségsztrájkol a Zsil völgyében

Négyszáz Zsil-völgyi szénbányász kezdett éhségsztrájkba péntek délután a parosényi bánya mélyén, az ellen tiltakozva, hogy a hatóságok nem adtak biztosítékot a bánya további működtetésére - közölte az Agerpres hírügynökség.

 A Zsil-völgyi Bányabezárási Országos Társaságnak (SNIMVJ) alárendelt bányát az ütemterv szerint 2018-ig kell bezárni. A tiltakozókat nem hatotta meg Varujan Vosganian gazdasági miniszternek az a pénteki ígérete, hogy a jövő heti kormányülésen megoldást találnak a problémáikra.

"Nincsen semmi garancia arra, hogy a parosényi bánya működhet a bezárási tervben szereplő dátumig. A bányászok egy részének már csak pár éve van a nyugdíjig. Elszántak a tiltakozás folytatására. A helyzet nagyon súlyos" - idézte a hírügynökség Domokos Lászlót, a bányászszakszervezet elnökét.

A bányászok tiltakozása csütörtökön kezdődött Parosényben, amikor a délelőtti váltás munkásai megtagadták, hogy a felszínre jöjjenek. Az ellen tiltakoztak, hogy a Hunyad megyei Energetikai Komplexum (CEH) a hét eleje óta nem veszi át az általuk kibányászott szenet. A CEH - a kibányászott szén egyetlen felvásárlója - közölte, hogy mind a marosnémeti (Mintia), mind a parosényi hőerőmű drága energiát termel, és azt nem tudják értékesíteni az évnek ebben az időszakában. 

A bányászok csütörtökön Victor Ponta miniszterelnök és Varujan Vosganian gazdasági miniszter helyszíni látogatását követelték. A parosényi bányászokhoz a petrillai és urikányi bányászok is csatlakoztak. Péntek reggelre már meghaladta az ezret a bányákba zárkózott tiltakozók száma.

A kormány részéről Bogdan Nicolae Badea, a gazdasági minisztérium államtitkára utazott a Zsil völgyébe, ahol péntek délelőtt a bányavállalat és az energetikai komplexum képviselőivel tárgyalt. Felszólítására lemondott tisztségéből a bányabezárási társaság igazgatója.

A Zsil-völgyi Bányabezárási Országos Társaságnak alárendelt, ráfizetéssel működtethető bányák jelenleg 2400 alkalmazottat foglalkoztatnak. A Zsil völgye négy másik nyereséges bányáját a CEH energetikai komplexumba illesztették. Ezek összesen 5000 alkalmazottat foglalkoztatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?