Békén hagyja az ügyészség az „Új Kiáltó Szó” nagybányai szerzőit

Nem indít bűnvádi eljárást a Máramaros megyei ügyészség azokkal a magyar egyházi elöljárókkal, politikusokkal, közéleti személyiségekkel szemben, akik egy évvel ezelőtt „Új Kiáltó Szó” címmel felhívást tettek közzé az asszimiláció megfékezése érdekében. A felmentésről tájékoztató hivatalos értesítőket már kézbesítették – írja a nagybánya.ro.

Az „Új Kiáltó Szó a nagybányai és bányavidéki magyarságért!” című kiáltvány tavaly júniusban jelent meg előbb a nagybányai Bányavidéki Új Szóban, majd több erdélyi magyar napilap és internetes portál, így az Erdély.ma, a Szabadság és a Krónika is leközölte. Augusztusban valóságos hadjárat indult a helyi román sajtóban a dokumentum ellen.

Az országos sajtó is megszellőztette a témát, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból vizsgálatot is indított az ügyben. Később egy magánszemély feljelentése nyomán a Máramaros megyei ügyészség is vizsgálódni kezdett, a hatóságok közvetlenül karácsony előtt kezdték meg a „gyűlöletre való felbujtással” gyanúsított kezdeményezők kihallgatását, vallomásaik jegyzőkönyvbe vételét.

A kihallgatási hullám év elején már azokat is elérte, akik a röpirat megfogalmazásában közvetlenül egyáltalán nem vettek részt: olyan nagybányaiakat is beidéztek, akik az Erdély.ma által kezdeményezett online aláírásgyűjtéshez csatlakoztak. Bűnvádi eljárás azonban – a most közölt döntés értelmében – végül ellenük sem indul.

„A betegség – amelynek évtizedes tünetei: a vegyes házasságok terjedése, az anyanyelvű oktatás elutasítása, az elvándorlás, a tiltakozás nélküli belesimulás a többségi nemzettestbe, az önmagunkkal szembeni igénytelenség és letargia – immár közösségünk legjobbjait is megfertőzte: ragályos kórként terjed értelmiségi köreinkben is. (…) Ne áltassátok magatokat, hogy nektek ez így is menni fog. Nézzetek körül ismerőseitek között: vajon hány vegyes házasságból származtak magyar gyermekek, majd magyar unokák? Legyetek hűek szülőföldetekhez, a gyökerekhez, amelyek éltetnek benneteket! Olvassatok magyar könyveket, hallgassatok magyar zenét, ismerjétek meg a magyar történelmet! Legyetek büszkék arra, hogy magyarok vagytok, mert ez tesz benneteket sajátossá, egyedivé, ez különböztet meg benneteket mindenki mástól ezen a világon!” – olvasható a kiáltványban.

Kimaradt?