Román börtönbe került az „egyes számú terrorista”

Bukarestbe hozták Szíriából Omar Hayssamot, akit korábban terrorizmusért húsz év szabadságvesztésre ítéltek el Romániában. A hírt péntek reggel közölte a román elnöki hivatal. A közleményben Traian Băsescu megköszönte a nemzetbiztonsági szervek munkáját ebben az ügyben.

A szíriai-román állampolgárságú férfit 2005-ben azzal vádolták meg, hogy ő szervezte meg három román újságíró túszul ejtését Irakban. Emiatt a hazai igazságszolgáltatás 2008-ban jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélte.

Hayssam huszonöt évig élt Romániában. Állítólag azért szervezte meg az újságírók elrablását, hogy jelentős összegű váltságdíjhoz jusson, majd az összeggel távozzon az országból. A férfit őrizetbe helyezték, de 2006-ban egészségügyi okokra hivatkozva szabadon engedték, Hajszam pedig elmenekült Romániából.

A román titkosszolgálatok legutóbb – 2013 februárjában – azt közölték, hogy Szíriában tartózkodik. A román és a szír hatóságok 2010-ben még kölcsönös kiadatási szerződést is aláírtak, de az üzletembert péntekig nem került vissza Romániába.

Időközben tavaly októberben Hayssamot a nagyváradi ítélőtábla két év szabadságvesztésre ítélte távollétében. Ezt a börtönbüntetését a román határon való illegális átkelés miatt kapta. A román törvények szerint csak a súlyosabb büntetési tételt, vagyis a húsz börtönt kell letöltenie. 

Cikkünk frissül

Kimaradt?