Jön Ferenc pápa, fel kell öltöztetni a női homokszobrokat

Az alkotók kezdeményezésére "felöltöztetik" a Rio de Janeiró-i strandon látható nagy méretű női homokszobrokat Ferenc pápa tiszteletére a jövő heti Katolikus Ifjúsági Találkozó előtt.

"Az a dolgom, hogy homokszobrokat építsek, de a szentatya iránti tiszteletből megváltoztattam a nők viseletét" – mondta Ubirtan dos Santos, az egyik művész. Megjegyezte, a parányi bikinit viselő szobrok a "tökéletes brazil nőket mintázzák", de pont azon a helyen állnak, ahol a pápa áldást fog osztani a világtalálkozón. Az alkotások a híres Copacabanán sorakoznak.

A strandon egyébiránt nem csak bikinis nők homokszobrát látni, az egyházfőt ábrázoló alkotás is van: Ferenc pápa egy karosszékben ül egy – valódi – pálmafa alatt. Közvetlenül mellette pedig egy napozó bikinis szépség szobra látható – a bikinis alkotások számítanak Ubirtan dos Santos védjegyének –, a nő azonban a "retusálás" után már nem parányi fürdőruhát, hanem szoknyát visel.

A lenge viseletű homokszobrokon az alsórész mellett a felsőrészt is többet takaró viseletre cserélik ki.

Van azonban, aki nem ért egyet a művészek lépésével. Rio "egy túláradó, buja hely, a női vonalak hozzátartoznak a város kollektív fantáziájához, nincs szükség a szobrok eltakarására" – mondta Lan, az ismert riói karikaturista az O Globo című lapnak.

Ferenc pápa július 22. és 28. között látogat Brazíliába. Ez lesz az első külföldi útja, amióta márciusban elfoglalta Szent Péter trónját.

Kimaradt?