Svédként ébredt fel egy amerikai katona

Kizárólag svédül képes beszélni, és semmire nem emlékszik addigi életéből egy veterán amerikai katona, miután eszméletvesztését követően felébredt a kórházban. Egyelőre nem tudja senki, mi okozhatta bizarr balesetét.

Még februárban találták eszméletlenül egy Palm Springs-i motelben a hajdan az amerikai hadseregben szolgáló Michael Boatwright. Amikor pedig a kórházban magához tért, nem angolul, hanem svédül kezdett beszélni, és azt állította, hogy ő Johan Ek.

– Michael? Az nem én vagyok. Én még mindig Johan vagyok – bizonygatta a svéd tolmácsnak a Desert Sun című újságnak adott interjúban. Azt egyelőre senki sem tudja, mi történt Boatwrighttal, mindössze az biztos, hogy az ájulása előtt néhány nappal érkezett meg Hongkongból. A csomagjában teniszütőket, egy kevés készpénzt, valamint a személyazonosságát igazoló okmányokat találtak.

Az orvosok szerint globális amnéziában szenved, és ez az állapot hónapokig is megmaradhat. Ez a betegség egyfajta védekezési mechanizmus, amely traumatikus események után léphet fel.

Liza Hunt-Vazquez, egy helyi szociális munkás néhány emlékmozaikot összeillesztett a férfi múltjából. Michaelnak korábban két felesége volt, van egy fia, tizennégy évig tanított angolt Kínában és Japánban, illetve néhány gyermekkori fotó tanúsága szerint Svédországban is járt. A bankszámláján nincs pénz, és mivel biztosítása sincs, sokan azt feltételezik, hogy csak kitalálta a betegségét.

– Néha teljesen megőrjít, hogy semmit nem tudok, és senkit nem ismerek fel. Aki szerint rájátszom a betegségre, az kerüljön egyszer az én helyzetembe. Szörnyű érzés! – panaszkodott Boatwright.

Kimaradt?