Mérgezett nyilakkal ölik az elefántokat Kenyában

A kenyai vadvédelmi szolgálat (KWS) adatai szerint a Tsavo Nemzeti Park területén az elmúlt két hónapban négy elefántot öltek meg mérgezett nyilak, és naponta négy-öt állatot sebesítenek meg.

Az orvvadászok megvárják, amíg az állatokkal végez a méreg, majd lefűrészelik az agyarukat, az "elefántcsontot", amelynek kereskedelmét 1989-ben tiltották be. Az értékes csontot főként Délkelet-Ázsiába és a Közel-Keletre csempészik, ahol dekorációs célokra, illetve a hagyományos orvoslás alapanyagaként használják fel.

A lőfegyvereket egy központi akció keretében gyűjtötték be, miután januárban a mintegy 60 ezer négyzetkilométer nagyságú Tsavo Nemzeti Parkban 12 elefántot pusztítottak el orvvadászok.

A KWS múlt havi adatai szerint idén 37 elefántot és 24 orrszarvút mészároltak le orvvadászok, az állatok felét a Tsavo területén. A KWS úgy véli, hogy az orvvadászat nemcsak azért vonzó, mert a bűnözők nagy árréssel dolgoznak, hanem azért is, mert a bírságok igen alacsonyak.

Így történhetett, hogy egy kínai csempészt, akinek több mint 400 elefántcsontdarab volt a birtokában, amikor a kenyai főváros, Nairobi repülőterén elfogták, csupán 265 euróra (1100 lej) büntettek.

Kimaradt?