Magyar tanári állások szűnhetnek meg a kilencedikesek kis létszáma miatt

Tanári állások szűnhetnek meg Hargita megyében, mert több mint 600 kilencedik osztályos hely nem telt be az első elosztást követően. Hasonló a helyzet Kovászna megyében is.

Bartolf Hedvig, Hargita megye főtanfelügyelője szerdán a maszol.ro-nak elmondta: 120 kilencedik osztály elindítását hagyta jóvá a tanügyminisztérium a 2013-2014-es tanévre, osztályonként átlagban 29-es létszámmal. Összesen 3054 hely van az ősszel induló kilencedik osztályokban, amelyekből az első elosztást követően több mint 600 hely maradt üresen.

A második elosztásnál még néhányan bejutnak az üresen maradt helyekre, azonban ez a szám nem lesz kimagasló, így a következő tanévtől akár 20 osztály is megszűnhet a Hargita megyei elméleti líceumaiban és szakközépiskolákban – véli a főtanfelügyelő. Ennek következményeként katedrák, tanári állások szűnhetnek meg.

Az első elosztást követően főként a szakközépiskolákban és a vidéki líceumokban maradtak üres helyek Hargita megyében. A székelyudvarhelyi Bányai János Szakközépiskolában 23 hely maradt üresen a bőr-, és textilipari osztályban, 25 hely a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Szakközépiskola mechanika osztályában, 20 hely maradt még a szentegyházi Gábor Áron Líceum természettudományok osztályában. Emellett 23 üres hely van a székelykeresztúri Zelyk Domokos Szakközépiskola fafeldolgozó osztályában, 36 hely maradt üresen a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola mechanika osztályában, 31 hely van a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola mezőgazdasági osztályában, 18 hely a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Líceum természettudomány osztályában.

Háromszéken is több hely van az ősszel induló osztályokban, mint ahány diák. „Ez a nagy lemorzsolódás tanári állások megszűnését is jelentheti” – idézte szerdán a Háromszék napilap Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelőt. Az első elosztást követően összesen tizenkét osztálynyi gyermek hiányzik a megyében a számítógépes besorolásból, és két olyan osztály is akad (egy Sepsiszentgyör­gyön, egy Baróton), ahol egyetlen diák sem szeretne tovább tanulni.

A 2013-2014-es tanévre 71 kilencedik osztály indítását hagyta jóvá a tanügyminisztérium, ez 1988 helyet jelent, amiből 524-et (26,35 százalék) nem foglaltak el az első körben Kovászna megyében. A tavaly indult nyolcadikosok közül 185-en maradtak pótvizsgára, tizenhaton menet közben lemorzsolódtak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?