George Clooney megoldotta a kávéexportot Dél-Szudánból

A szudáni ügy elkötelezettje, George Clooney amerikai színész közölte, hogy sikerült meggyőznie a Nespresso céget, a Nestlé svájci élelmiszeripari óriáscég leányvállalatát - amelynek ő az arca -, hogy segítsen a fiatal Dél-Szudánnak kávéexportáló országgá válnia.

A színész a márka tartós fejlesztési politikájának szentelt keddi párizsi sajtótájékoztatóján ismertette javaslatát. „Ezt javasoltam, és azt mondták: 'meglátják, van-e értelme ott kávéval foglalkozni'. Elmentek, és látták, hogy vannak ott kávéültetvények, és van esély fejleszteni azokat" – tette hozzá.

Más afrikai országok – például Etiópia és Kenya – mintájára a Nespresso magas színvonalú kávétermesztést kíván kialakítani a két éve független Dél-Szudán négy régiójában: Yei város közelében, a Boma-fennsíkon, az Imatong-hegységben és Kelet-Egyenlítő szövetségi államban. A termelést 2015-re szeretnék beindítani.

„Ez hosszú távú befektetés. Nincsenek utak, sem infrastruktúra. Az ültetvények telepítése időbe telik. Van azonban esély arra, hogy valóban működni fog, és több ezer ember életét befolyásolja majd" – mondta a hollywoodi sztár. „Egyelőre egyetlen dolgot exportálnak Dél-Szudánból, a kőolajat, és úgy tűnik, a lakosság ennek a hasznából nem részesedik".

George Clooney évek óta élénken foglalkozik a szudáni ügyekkel, egyebek mellett Dárfúr nyugat-szudáni tartomány helyzetével. 2012 márciusában Washingtonban előállították és több órán át a rendőrségen tartották, mert részt vett egy tüntetésen a szudáni nagykövetség előtt, amellyel "a háborús bűnökre" és az ország déli részének humanitárius válságára hívták fel a figyelmet.

Kimaradt?