Tilos a „magolás” Giurgiu megyében

Betiltotta a szotyizást a közterületen a dél-romániai Giurgiu polgármestere: az előírás ellen vétők 50 és 200 lej közötti bírságot kockáztatnak - adta hírül a Romania TV hírtelevízió hétfőn. A Duna-parti város parkjaiban a „Fűre lépni tilos!" táblák mellett nemrég a „Magot enni tilos!" feliratok is megjelentek.

Nicolae Barbu polgármester elmondta: a szotyizókra vadászó rendőrök valójában nem a fogyasztást, hanem a szemetelést fogják büntetni. Az elöljárót az bosszantotta fel, hogy a padok körül minden reggel kupacokban állt a napraforgómagok héja.

Főleg az ország déli részében szinte „nemzeti sportnak" számít a különféle magok rágcsálása, ezekből 13 ezer tonnát vásárolnak egy évben mintegy 50 millió euró értékben. Románia ezzel a második legnagyobb szotyizó nemzet a világon Spanyolország után, de nem kizárt, hogy az egy főre eső magfogyasztásban világelsők, tekintettel arra, hogy Spanyolország kétszer népesebb – írta a témát elemző cikkében a România Liberă című lap.

A szerző számításai szerint a felnőtt lakosság átlagosan 0,83 kilogramm magot vásárol egy évben, de még becslések sincsenek arról, mennyi házi termésű vagy utcasarkon árult tök- és napraforgómagot esznek meg összesen az országban.

Kimaradt?