Nyílt levelet írt egy tanügyi szakszervezet az érettségi ügyében

Nyílt levelet fogalmazott meg a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), melyet a diákokhoz, szülőkhöz és pedagógusokhoz intézett az érettségi utáni teendőkről.

„Most, hogy lejártak az érettségi vizsgák, megvannak az eredmények (az óvások megoldása után valószínűleg nem sokat fog változni az állás), a sikertelenül érettségizők egyetlen tisztességes esélye, hogy diplomát, majd állást szerezzenek, ha készülnek az őszi pótérettségire” – olvasható a levélben.

„A diákban tudatosodnia kell, hogy amennyiben másol a vizsgán, ezzel tulajdonképpen csal, és az ezzel járó büntetés akár egy életre szóló nyomot hagyhat egy 18 éves életében” – fogalmaz Simion Hăncescu, a FSLI elnöke.

A szülőket is megszólítja a szakszervezet, felhívva a figyelmüket, hogy ne próbáljanak csalás útján, anyagiak ellenében diplomát szerezni gyermeküknek, hiszen ez a büntetések mellett egyéb negatívumokat is hozhat életükbe.

A FSLI nyílt levelében az érettségi, és egyéb nagyobb volumenű vizsgákban részt vevő tanárokat arra kéri, hogy – bár közismert a tanügyis alkalmazottak megalázó, sértő bére – ne menjenek bele olyan dolgokba, csalásba, amik nem méltók a pedagógusi szakmához.

„Reméljük, hogy az idei érettségi botrány meghatározó lecke volt diákoknak, szülőknek, tanároknak egyaránt, ugyanakkor egy ok is az ország törvényhozó szerveinek, hogy gyökeres változásokat eszközöljenek a tanügyben” – írja Simion Hăncescu a FSLI nyílt levelében.

Kimaradt?