Nemzeti parkokat létesítenének a Holdon

Az amerikai kongresszus előtt fekszik egy olyan törvényjavaslat, amely nemzeti parkká nyilvánítaná a holdraszállás helyszíneit. Az Apollo Lunar Landing Legacy Act néven futó törvényjavaslatot a republikánus Donna Edwards és Eddie Bernice képviselők nyújtották be, szerintük meg kell védeni a helyszíneket most, hogy egyre több ország és magáncég képes járműveket, vagy akár embereket küldeni a Holdra.

A javaslat szerint egy éven belül kellene nemzeti parkot létesíteni. Valamennyi helyszínt megilletné a védelem, ahol amerikai űrhajósok jártak 1969 és 1972 között. Még a pórul járt Apollo–13 Holdon landolt darabkáit is belevennék a törvénybe.

A történelmi nemzeti parkok felügyelő szerve az amerikai belügyminisztérium, így ebben az esetben is ők lennének az irányítók. A NASA segítségével figyelniük kellene a helyszínek állapotát, egyeztetni kellene a többi országgal és a magáncégekkel, akik a helyszínek közelébe terveznének látogatásokat, illetve katalogizálnák az összes otthagyott tárgyat. Ezekből pedig nem kevés van.

Kimaradt?