Visszaküldte a népszavazási törvényt az államfő

Visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a népszavazási törvényt csütörtökön Traian Băsescu államfő, mert szerinte az érvényességi küszöb leszállítása a jelenlegi ötvenről harminc százalékra nem biztosítana elegendő reprezentativitást a népakarat tükrözéséhez.

A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) május 29-én módosította a népszavazási törvényt, amely azóta – az ellenzék óvása nyomán - normakontrollon is átesett. Az alkotmánybíróság megállapította, hogy nem sérti az alaptörvényt a küszöb leszállítása, ha ezt csak egy év múlva kezdik alkalmazni.

Az USL azért módosította a népszavazási törvényt, hogy az esetleges választói érdektelenség ne hiúsítsa meg az alkotmány módosítását, amelyről népszavazást kell majd kiírni. Az USL-nek tavaly a tisztségéből felfüggesztett Traian Băsescut azért nem sikerült eltávolítania, mert a leváltásáról rendezett népszavazáson - az elnököt támogató ellenzék bojkottja közepette - a részvétel nem haladta meg az ötven százalékot.

Băsescu több ízben jelezte, nem ért egyet az USL alkotmánymódosítási tervezetével, mert az leszűkíti az elnöki hatásköröket, és nem veszi figyelembe a parlament karcsúsításáról rendezett 2009-es népszavazáson kinyilvánított közakaratot. A parlamenttől megfontolást kérő levélben az államfő rámutatott: csökkentené az alkotmányos stabilitást, ha ezentúl a választók harminc százaléka is módosíthatná az alaptörvényt.

 A jog szerint az államfőnek egyszer van alkalma megfontolásra visszaküldeni egy törvénytervezetet a parlamentnek: ha a törvényhozás azt változatlan formában fogadja el, az elnöknek ki kell hirdetnie a jogszabályt.

Kapcsolódók

Kimaradt?