A legtöbb érettségiző a román vizsga jegyével elégedetlen

A legtöbb érettségiző a román nyelv és irodalom vizsgájának osztályozásával elégedetlen – derül ki a fellebbezések statisztikáiból. Az óvások elbírálása még zajlik, a végeredményeket csütörtökön teszik közzé.

Kolozs megyében 1315 diák óvta meg a jegyét, a legtöbben, 665-en a román dolgozat értékelését kifogásolták. A megyében az óvások elbírálása előtt országos szinten kimagaslóan jó, 71 százalékos volt a sikeresen érettségizők aránya.

A két székelyföldi megyében is a román írásbeli vizsgájára kapott osztályzatával elégedetlen a fellebbezők többsége. A háromszéki statisztikák szerint a román tannyelvű osztályok tanulói jobban teljesítettek a magyaroknál: 54,5 százalékuknak sikerült az érettségiük, míg a magyar osztályokban 37 százalék volt az átmenők aránya.

Maros megyében 1880 óvást nyújtottak be, több mint felét román nyelv és irodalomból. Ebben a megyében a fellebbezések elbírálása előtt 54 százalékos volt a sikeresen vizsgázók aránya, tavaly a diákok 46 százaléka szerezte meg az oklevelet.

Kimaradt?