Szerdán délelőtt szirénáznak Marosvásárhelyen

Szerdán tesztelik idén másodszor Marosvásárhely légi vészjelző rendszerét, délelőtt 11 órától. Miután leellenőrzik a szirénák műszaki állapotát a városban, valamennyit egy időben fogják elindítani – írja a citynews.

A vészjelzés három egymást követő, egyenként 32 másodperces hangjelzésből áll, a jelzések között 12 másodperc szünetet tartanak. Egyes szirénák csak helyi indítással működnek, míg mások központi rendszer alapján lépnek működésbe, ezért lehet eltérés a vészjelző hangok kezdésének pillanatát tekintve.

A Maros megyei katasztrófavédelem szakemberei felhívják a lakosság figyelmét, hogy a július 10-én, délelőtt 11 órától zajló ellenőrzésen kívül eső esetleges szirénázást komolyan kell venni, mert annak valós figyelmeztető értéke van. Továbbá, mivel a helyi tanács döntése értelmében negyedévente megismétlik az ellenőrzést, a hónap második szerdáján délelőtt 11 órától, további két gyakorlatra kerül sor az elkövetkező félévben: október 9-én és 2014. Január 8-án.

A vészjelző szirénákat a törvény értelmében időről időre rendszeresen elindítják valamennyi településen, részben azért, hogy esetleges légi veszély, katasztrófa vagy légi támadás esetén akadálytalanul figyelmeztesse a lakosságot, másrészt pedig azért, hogy a lakosság ismerje ezeket a jelzéseket és tudja, hogy ilyenkor mit kell tenni.

A szirénázó vészjelzéseket a következő esetekben alkalmazzák: katasztrófa, légi támadás gyanúja, légi támadás, illetve a vészhelyzet végét jelző szirénázás.

Kimaradt?