Világrekord méretű magyar lángos készül a Balatonnál

Lángos-rekordkísérletre készülnek a Balaton melletti Zánkán: a korábbi rekordot felállítók segítségével a világ legnagyobb lángosát tervezik megsütni, amelynek átmérője meghaladná a 210 centimétert.

Az Új Nemzedék Központ lakóinak szervezett szerdai rendezvényen a 2008-ban Mezőhegyesen felállított Guinness-rekordot tervezik megdönteni, akkor végül 12,7 kilogrammos, 210 centiméter átlójú és átlagosan 5 centiméter magas lángost sütöttek.

A tésztához 14 kilogramm lisztet, 1 kilogramm élesztőt, 10 liter tejet, 2 liter olajat, és 4 kilogramm főtt burgonyát használnak fel, sóból és cukorból 0,2 kilogrammnyit adnak majd hozzá - mondta el az MTI-nek a szervezők nevében Frikton Ildikó, a Vénusz márkamenedzsere. A kelesztés és dagasztás után egy hatalmas sütőedényben 1200 liter olajban sütik ki a tésztát, az olajat 6-8 gázzsámollyal hevítik fel. Az óriás sütőfazék nagyjából 3,5 méter átmérőjű, a lángos megfordításához használatos szerkezet 4 méter magas.

Frikton Ildikó hozzátette: az elkészült várhatóan 300 adagnyi lángost a szervezők a zánkai gyermektábor lakóinak szánják, ahogy az eseményt is elsősorban nekik szervezik.

Kimaradt?