Életmentő hatása is van a kólának

A tudatos, gyerekeik egészségét szorgosan óvó szülők többsége tiltja csemetéjének a szénsavas, cukros üdítők fogyasztását, ám egy skót kislány éppen a kólának mentette meg az életét.

A skóciai Penicuikban élő Amy-Rose koraszülöttként jött világra, a vártnál 8 héttel érkezett hamarabb. Egyéves korában életveszélyes egészségügyi problémák léptek fel nála; többek között fulladás jelentkezett minden egyes étkezéskor. A nyelőcsöve ugyanis – a gyomra helyett – a légcsövéhez csatlakozott, és emiatt a torkában rendszerint megakadt az étel.

Édesanyja, a 28 éves Amanda ilyenkor egyből a sürgősségire rohant kislányával, hogy kitisztítsák a torkát, míg fel nem fedezte a kóla jótékony hatását, több anyuka ugyanis erről értekezett a neten.

„Azt hittem először, hogy ez csak egy népi praktika, ám működött” – hálálkodott Amanda. Amy-Rose ugyanis ahogy kortyolt egyet a kólából, a szénsavas ital feloldotta a torkában kialakult blokkot. A buborékok segítettek lejjebb nyomni a megakadt ételdarabot, így a fulladozása azonnal elmúlt.

Kimaradt?