Víz alá került Toronto, kenuznak a metróállomásokon

Heves esőzések következtében víz alá került helyi idő szerint hétfő este Toronto: Kanada legnagyobb városában leállt a metróközlekedés, a város utcáit néhol kétméteres víz lepte el, háromszázezren maradtak áramszolgáltatás nélkül.

Gépkocsik százait lepte el az ár, sokan autóikban rekedtek az ablakmagasságig érő vízben. A hirtelen jött árvíz miatt több ezren a víz fogságában veszteglő vonatokon rekedtek. A helyi média híradásai szerint egy bajba került kétszintes személyvonat alsó ülőssorait teljesen ellepte a víz, ezért a több mint ezer utas a felső emeletre menekült.

Órákon át menekítették ki őket gumicsónakokkal az elázott szerelvényből. Egyes metróállomásokat is elöntötte a víz, ezért a metróhálózat nagy részén nem közlekednek a szerelvények.

A hatóságok arra kérték a város lakóit, hogy ha tehetik, ne hagyják el otthonaikat. A helyi hírtelevízió híradása szerint az Ontario-tó partján fekvő 2,6 milliós nagyvárosban több mint 300 ezren maradtak áramszolgáltatás nélkül. Toronto egyik külvárosában, Mississauga-ban 700 ezer embert érint az áramkimaradás, de más külvárosok egyes részei is sötétségbe borultak. Áramkimaradás miatt járatokat kellett törölni egy torontói légi terminálon.

Meteorológusok szerint Toronto környékén a kedd esti felhőszakadás idején, néhány óra leforgása alatt 90 milliméter csapadék hullott.

Kimaradt?