Halak potyognak az égből száz éve, ha Hondurasban esik

Bizarr természeti jelenség fordul elő olykor-olykor Hondurasban, Yoro városában. Egy évszázada minden nyár elején halak potyognak az égből esőzéskor. A Livescience szerint, a „Lluvia de peces”, ahogy a helyiek nevezik, minden évben megismétlődik, amikor több ezer hal potyog a városka utcáira, mindez hatalmas viharok közepette.

Annak ellenére, hogy a „haleső” már lassan 100 éve tart, a szakemberek még nem derítettek fényt a különös jelenségre. Az egyik hipotézis szerint az óceánok és tengerek felületén kialakult hatalmas tornádók felkapják a kisebb halakat és máshol dobják le őket. A szakemberek szkeptikusan tekintenek erre a hipotézisre, szerintük nem lehetséges, hogy a tornádók élő halakat ilyen távolságokra szállítsanak. Yoro városa csaknem 200 kilométerre van az Atlanti Óceántól.

A National Geographic kutatócsapata még a 70-es években észlelte a jelenséget, szerintük az égből lepotyogó halak mind vakok, és tulajdonképpen nem is az égből pottyannak alá. A leghihetőbb válasz az lenne, hogy a hatalmas viharok arra késztetik a halakat, hogy felszínre jöjjenek a talajvizekből.

A helyi lakosok figyelmen kívül hagyják a szakemberek magyarázatait. Szerintük a „Lluvia de peces” egy áldás, amelyet Jose Manuel Subirana misszionárius pap adott a helyi lakosoknak. A misszionárius 1860-ban járt a városkában és amikor meglátta milyen szegénységben élnek, Istenhez imádkozott, hogy élelmet adjon nekik.

 

Kimaradt?