Három új szakot is meghirdetett a BBTE magyar tagozata

Idén 17 karon hirdet felvételit 2013. július 15-31. között a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Tagozata, magyar tannyelvű oktatásra – tájékoztatott hétfőn a felsőoktatási intézmény.

A 2013–2014-es tanévtől a szakok száma bővült, alap- és magiszteri képzésen is. Az egyetemen most 79 alapszakon és 40 magiszteri szakon folyik oktatás. A Magyar Tagozaton alapképzésen három új szak indul: a geológia szak (a Biológia és Geológia Karon), valamint világ- és összehasonlító irodalom, illetve kultúratudomány szak (a Bölcsészettudományi Karon). 

A BBTE nem módosítja a 2013–2014-es egyetemi évre meghirdetett felvételi követelményeket: a korábban kritériumként leszögezett felvételi vizsgát, az érettségin megszerzett jegyek átlagát. Az egyetemre történő felvételit az egyetem honlapján (a Felvételi menüpont Szabályzatok alpontjában) található szabályzat alapján szervezik.

A BBTE-n működő 21 kar tavaly novemberben kidolgozta a jelentkezők szakismereteit és kognitív képességeit felmérő vizsgarendszert: szóbeli és írásbeli vizsgák. Ennek értelmében, a 2013-as felvételi két szakaszban történik: az első egy írásbeli vizsga, feleletválasztós teszt, motivációs esszé, motivációs levél vagy interjú, míg a második szakasz az érettségin megszerzett jegyek átlaga szerinti rangsorolás. Az egyes karokon meghirdetett szakokra más-más bejutási feltételek érvényesek. A karonkénti pontos felvételi időpontok és a felvételivel kapcsolatos részletes információk (az írásbeli vizsga tematikája, a bibliográfia, a felvételi szabályzat és a felvételi díjak) megtalálhatók a BBTE hivatalos felvételi honlapján. Ugyanott lehetőség van előiratkozni a felvételi vizsgára, ezáltal hatékonyabbá téve a beiratkozást.

A BBTE szakjaira, Kolozsvár mellett, öt erdélyi városban működő regionális központban is be lehet iratkozni: Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Máramarosszigeten, Zilahon és Besztercén. Ezekben a központokban a helyben meghirdetett képzésre és a Kolozsváron működő szakokra egyaránt lehet jelentkezni.

A BBTE három képzési formát nyújt a diákoknak: nappali képzést, csökkentett óralátogatást és távoktatást.  Az elmúlt években a legtöbben a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi, a Jogtudományi, a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi, a Pszichológia és Neveléstudományi, valamint a Földrajz Karra jelentkeztek. 

Kimaradt?