Bombamerénylet a iaşi-i műszaki egyetemen

Egy feketébe öltözött, hátizsákos fiatal betoppant hétfőn délelőtt a iaşi-i műszaki egyetem egyik – államvizsgázó diákokkal zsúfolt – előadótermébe, s felrobbantott egy kezdetleges pokolgépet; csattanás hallatszott, nagy füst keletkezett, és a hatalmas ijedtségen kívül senkinek sem lett baja – közölték a hírtelevíziók.

Szemtanúk szerint az egyetemi hallgatóknak azonnal sikerült ártalmatlanná tenniük a férfit, aki állítólag így akart bosszút állni a rendőrségen elszenvedett korábbi sérelmén. Az egyetem kiürítették, termeit jelenleg tűzszerészek vizsgálják át, a „terrorista” ugyanis azt állítja, hogy további robbanószerkezeteket hagyott az épületben.

Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter beszámolója szerint az incidens az egyetem dékánja előtt zajlott le. „A dékán nyugtatgatta a fiatalt, azt mondta neki, tartsa meg őt túszul, és engedje el a diákokat, ám ebbe nem egyezett bele” – magyarázta a miniszter.

"Azt kiabálta, hogy senki ne mozduljon, jöjjön oda a rendőrség, mert velük van dolga" – számolt be a történtekről Bogdan Ion, a kar dékánja. A tanárok riasztást adtak le a túszejtésről a 112-es segélyhívón. "Amikor úgy gondolta, hogy mindjárt érkezik a rendőrség, azt mondta: na, akkor most bebizonyítja a rendőröknek, hogy igazi bomba van nála, és elkezdett szerelni valamit a csomagjai körül, ekkor történt a csattanás" – ecsetelte a dékán. Hozzátette: ezt a pillanatot használták ki a diákok arra, hogy földre teperjék.

A hírtelevíziók információi szerint a 30 év körüli merénylő korábban a műszaki egyetem távközlési szakának hallgatója volt. Jelenleg zajlik a kihallgatása a rendőrségen. A nyomozók szerint korábban pszichés bántalmakkal kezelték a iaşi-i Socola Kórházban.

Cikkünk frissül

Kimaradt?