EU Tábor: fókuszban a nők

Az RMDSZ női szervezetének megalakulásáról tartott konstruktív beszélgetést a Marosfőn zajló EU Táborban Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap igazgatója, Nagy Emese, a Szövetségi Elnöki Hivatal tanácsosa, valamint Takács Aranka MIÉRT elnökségi tag. A személyes hangvételű előadáson  megfogalmazták: céljuk a sikeres nőket példaképül állítani, és az ügyes, de egyedül bátortalan nőket támogatni.

Lőrincz Csilla emlékeztette a jelenlévőket, hogy az RMDSZ az utolsó kongresszusán beiktatta a női szervezet megalakulását. Felidézett olyan nőalakokat, akik jelentőset, maradandót hoztak létre a történelem során, majd statisztikai adatok segítségével eredményeket mutatott be a nők esélyegyenlőségéről. Felmerült a kvóta (pozitív diszkrimináció) gondolata is, és a vele együtt jövő kérdés: kell-e egyáltalán?

A jövő nagy vezetői együttérzőek, intuitívak, kreatívak lesznek – érvelt Lőrincz Csilla, hozzátéve, hogy ezek a tulajdonságok leginkább a nőkre jellemzőek. A mostani szerveződést azért tartja jó lehetőségnek, mert “megtudjuk, melyek a határaink, hol a helyünk, megjárjuk a lépcsőket. Fontos kipróbálni magunkat közösségben, szervezetekben, mert ott tapasztaljuk meg, hogyan lehet eredményesen együtt dolgozni, ehhez viszont elhivatottság szükséges.”

Nagy Emese az egyik motorja a szerveződésnek. Véleménye szerint azokat a nőket, akik sikeresek, össze kell fogni, megerősítve őket. Fontos olyan nőket bevonni a szervezetbe, akiket lehet követni, akikre fel lehet nézni. A nőknek egy férfitársadalomban kétszer annyit kell dolgozniuk, sokkal többet kell hallgatniuk és figyelniük a részletekre - vélekedett. A nőszervezet újdonság, nagy kihívás, de ők lelkesek, és hisznek benne, hogy meg tudják valósítani. Nagy Emese szerint olyan szervezetekre van szükség, amelyek egész Európában megállják a helyüket.

Az RMDSZ női szervezetének célja, hogy tagjainak, valamint a pályakezdő nőknek tanácsot adjon, támogassa őket a továbbképzésben. „Vegyetek részt minden olyan rendezvényen, ami közösségi élményt nyújt, összefog benneteket”- zárta beszédét Nagy Emese.

Takács Aranka szerint fontos az elszántság és a lelkesedés. „Ha nagyon hiszünk abban, amit csinálunk, és a körülöttünk lévők is hisznek bennünk, nem kell nagy erőfeszítés, hogy felsorakozzanak mellettünk az emberek” - beszélt személyes tapasztalatairól. Röviden bemutatva a MIÉRT Női kabinet céljait, kiemelte: lényege az ügyes, de bátortalan nők támogatása.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?