Megvédte az etnikai autonómiát a Régiók Bizottságának elnöke

Az etnikai autonómia nincs ellentmondásban a jogállamisággal - mutatott rá Bukarestben Ramón Luis Valcárcel Siso, a Régiók Bizottságának elnöke pénteken.

Az Európai Unió regionális ügyekben illetékes konzultatív testületének Romániában tartózkodó elnökét egy sajtóértekezleten kérdezték meg, mi a véleménye arról, hogy a romániai magyarok etnikai alapon akarnak területi autonómiát a Székelyföldön.

"Nem kell problémát csinálni egy régió autonómiájából. Az etnikai autonómia összhangban van azzal, illetve nem mond ellent annak, hogy jogállamban élünk" - válaszolta Valcárcel. Hozzátette, hogy hazájában, Spanyolországban, 17 autonóm régió van, egyesek ezek közül sajátos etnikai jelleggel rendelkező történelmi régiók, de attól még Spanyolország részei és azok maradnak a jövőben is.

Valcárcel másfelől üdvözölte azt, hogy a bukaresti kormány közigazgatási régiókat akar létrehozni és a Régiók Bizottságának támogatásáról biztosította a román vezetőket. Rámutatott: a decentralizáció a legjobb módszer a bürokrácia csökkentésére és a jólét növelésére. Az uniós tisztségviselő Liviu Dragnea közigazgatásért felelős miniszterelnök-helyettessel együtt vett részt pénteken egy - a románrégiókialakítási tervekről szóló - bukaresti fórumon.
 

Kimaradt?