45 éves az „erkölcstelenül” induló Túró Rudi

A Túró Rudi (eredetileg piros pöttyös alufóliába csomagolt) kakaós masszával bevont édeskés-savanykás túrórúd, Magyarország egyik legkedveltebb és legnagyobb múltra visszatekintő saját készítésű tejes desszertje idén ünnepelte 45 éves születésnapját.

A Túró Rudi története az ötvenes években kezdődött, amikor néhány magyar tejipari szakember Moszkvába ment tanulmányútra és onnan egy korszakalkotó ötlettel a tarsolyukban jöttek haza: Gyártsunk túró-mignont!

Vagyis egy túrós, csokibevonatú édességet egy csipetnyi citromos savanykás ízzel megbolondítva. Termékfejlesztőnek Mandeville Rudolfot, az erzsébetvárosi tejüzem művezetőjét bízták meg, és ezzel a „mignon” a túró rudivá válás útjára lépett.

A névválasztás körül volt egy kis mizéria – ami mellesleg hírverésnek sem lehetett utolsó: a keresztapának felkért Klein Sándor, a Műszaki Egyetem egyik oktatója javasolta a Túró Rudi név szabadalmaztatását, amit azonban a korabeli lapok egyenesen skandalumként tálaltak. „Erkölcstelen!” – sütötték rá a bélyeget, eleinte még reklámozni sem voltak hajlandóak. Végül döcögősen bár, de beindult a nagy Túró Rudi kampány, a csomagolásra tervezett piros copfos kislánnyal már senkinek sem volt problémája.

A budapesti Erzsébetvárosban működött kezdetben az üzem, itt gyártották az első darabokat 1968-ban. Persze miután egyre gyorsabban kapkodták le az akkoriban vadiújnak számító, csokis-túrós édességet a boltok polcairól, csakhamar szűk lett az erzsébetvárosi tejüzem, költözni kellett. Először Nyíregyházára, aztán tovább Mátészalkára, ahol a mai napig folyik a gyártás. Kétszáznegyven dolgozóval, akik közül egy negyvenkét éve ott dolgozó férfi számít korelnöknek.

A tej környékbeli magyar gazdáktól érkezik, hatalmas, húszezer literes tartályokban szállítják az üzembe. Anno többször előfordult, hogy már út közben megaludt a tej, napjainkban persze a gazdaságokban már korszerűbb módszerekkel és hűtéssel elejét tudják venni ennek. A 80-as évekig azonban a Túró Rudi mindössze három napig volt ehető, ebből egy teljes napot levont a logisztikai hercehurca. Különben: nagyjából 16 óra szükséges ahhoz, hogy húszezer liternyi frissen fejt tej kétszáz kilónyi száraz túróvá alakuljon át.

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a Túró Rudi tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb., különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza bevonattal készített, közel hengeres alakú desszert jellegű sajtkészítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50% (m/m) kell lennie.

Kimaradt?