Anyanyelvükön tanulhatnak a szatmári roma óvodások

Bevezetik a következő tanévtől a cigányok által használt romani nyelvet is a hivatalos oktatásba Szatmár megyében, írja a frissujsag.ro. Szeptembertől Szatmárnémetiben indul egy romani nyelvű óvodai csoport. Gál Gyöngyi, magyar szakos és kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő a lapnak elmondta, több helyi roma család kérése nyomán döntötték el, hogy lehetővé teszik a cigányok számára is az anyanyelven való tanulást. Egyelőre csak óvodai oktatásról van szó, és hogy kiterjesztik-e a kezdeményezést, azt a fogadtatástól teszik függővé.

A tanfelügyelő bízik abban, hogy  találnak majd szakembert, aki oktassa a gyerekeket, hiszen az iskolákban és az egyetemeken néhány éve léteznek fenntartott helyek romák számára, és ezeket el is foglalták az érdeklődők.

„Bárhol jártam Európában, mindenütt nagy segítségemre volt a romani nyelv ismerete, hisz szinte mindenütt élnek cigány közösségek, melyek tagjai használják ezt. Lényegében egy világnyelvről van szó” — magyarázta Rozalia Bondrea, a Szatmár megyei prefektúra romaügyi referense. Hozzátette: nagyon örül, hogy a tanfelügyelőség eleget tett a roma szülők kérésének, hiszen az oktatás révén megőrződhet a romák identitása, továbbá megtanulhatnak, illetve begyakorolhatnak egy nyelvet, melyet számos országban értenek és beszélnek. Rozalia Bondrea azt is elmondta, hogy számításai szerint körülbelül 30 ezres Szatmár megyében a cigányok létszáma.

Kimaradt?