Ismét nekiment Victor Pontáéknak az államfő

Újabb támadást intézett az államfő Victor Ponta és a kormánya, illetve a szociálliberális parlamenti többség ellen. Traian Băsescu csütörtök este a Digi24 televízióban elmondta, „politikai együttélési” megállapodást kötött ugyan a miniszterelnökkel, de ez nem jelenti azt, hogy nem teheti szóvá a kifogásait.

Az elnök elöljáróban leszögezte: továbbra is „parlamenti puccsnak” tartja az eltávolítására tett tavalyi kísérletet. Mint mondta, az államcsíny nem sikerült ugyan, de a történtek nagyon sok kárt okoztak az országnak, és ennek nem csak a politikai, hanem a jogi felelősségét is vállalniuk kell a kezdeményezőknek.

Băsescu totális kudarcnak nevezte a kormányfőnek a szovjet utódállamokban (Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Kazahsztán) és Kínában tett látogatását. Elsősorban azt, hogy a miniszterelnök „felhatalmazás nélkül” elengedte a kazahok Romptetrol-tartozásának egy részét és a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítéséről tárgyalt a kínaiakkal. Ez utóbbi szerinte azért butaság, mert a kínaiak olyan technológiát használnak, amely dúsított uránium importálására kényszerítené az országot.

Bírálta az alkotmánymódosítást is, mert szerinte a parlament szerepének növelésével felborul az államhatalmi ágak egyensúlya. Az mondta: az Európai Bizottság nem fogja megjegyzések nélkül hagyni ezeket a változtatásokat. Kérdésre válaszolva leszögezte: fölösleges volt az ortodox egyház államformáló szerepének belefoglalása az alaptörvénybe.

Kimaradt?