Önként mond fel több ezer alkalmazott a CFR-nél

A CFR Rt., valamint a személyszállító és a teherszállító vállatok több ezer alkalmazottja iratkozott fel önként az elbocsátandók listájára – jelentette be szerdán Relu Fenechiu szállítási miniszter, rámutatva, hogy a 36-os rendelet értelmében ezek kiegyenlítő béreket fognak kapni.

Fenechiu közölte: a szállítás bizonyos területein átszervezésre és személyzet-csökkentésre van szükség a veszteségek elmélyülésének megállítása érdekében, azonban nem szeretné, ha a minisztérium fennhatósága alá tartozó vállalatok és intézmények alkalmazottai kiegyenlítő fizetések nélkül távoznának.

„Számomra célkitűzés az, hogy egyetlen embert se bocsássunk el úgy, hogy jövedelem nélkül maradjon. Az átszervezéseket főként önkéntes alapon visszük véghez. Már felkértem a CFR Rt., valamint a személyszállító és a teherszállító vállatok képviselőit, álljanak elő kormányhatározat-javaslatokkal a 36-os rendelet gyakorlatba ültetésére, feltüntetve az elbocsátandó alkalmazottak számát. Úgy értettem, hogy nagyon sokan önként feliratkoztak ezekre a listákra, ezek részesülni akarnak a kiegyenlítő fizetésekben. Így akarjuk megvalósítani az átszervezést” – mondta a szállítási miniszter.

Arra a kérdésre, hogy mit ért azalatt, hogy „nagyon sokan”, Fenechiu azt válaszolta: több ezer személyt.

A miniszter hozzátette, a CFR Rt.-nál 24 ezer alkalmazott van, a CFR személyszállító vállalatnál 14 ezer és a teherszállító vállalatnál 10 ezer.

Kimaradt?